'Bieb heeft de sleutel voor geletterdheid'

Gepubliceerd op: 10 mei 2017 09:43

Alleen een preventieve aanpak van laaggeletterdheid kan een duurzame oplossing bieden. Taalexpert Kees Broekhof pleit in een opiniƫrend artikel voor een centrale rol van de bibliotheek.

Hij stelt dat een effectieve aanpak vereist dat ouders, consultatiebureaus, voorschoolse instellingen en scholen moeten samenwerken om van kinderen goede lezers te maken, die ook als volwassenen met plezier blijven lezen en zo hun vaardigheid onderhouden. Momenteel worden twee programma's uitgevoerd om dit te bereiken: 'BoekStart' voor kinderen van 0 tot 4 en de 'Bibliotheek op school' voor kinderen van vier tot achttien jaar.

De bibliotheek speelt in beide programma's een sleutelrol als samenwerkingspartner voor consultatiebureaus, kinderdagverblijven, scholen en gemeenten. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat beide programma's een significant positief resultaat hebben.

Lees het hele artikel Bieb heeft de sleutel tot geletterdheid op www.trouw.nl.