Nieuwsberichten

Resultaat 41 - 50 (van 133)

 • Materialen 2-daagse training buitenschoolse opvang

  6 maart 2017

  Stichting Lezen heeft voor pedagogisch medewerkers in de buitenschoolse opvang een korte training ontwikkeld. Daarmee wil zij de leesbevordering op de BSO naar een hoger plan tillen en ook het leesplezier ná schooltijd stimuleren.

  Bekijk details van Materialen 2-daagse training buitenschoolse opvang

 • Nieuwe opleiding didactiek voor het voortgezet onderwijs

  28 februari 2017

  We bieden al een aantal jaren basisopleidingen en verdiepingsmodules voor leesconsulenten en onderwijsspecialisten die werken in het basisonderwijs. Maar een professionele samenwerking met scholieren en docenten in het voortgezet onderwijs vraagt andere kennis en vaardigheden. Daarom breiden we de opleidingen langzaamaan uit met modules voor de lees-mediaconsulenten die de Bibliotheek op school in het voortgezet onderwijs implementeren en uitvoeren. De opleiding Didactiek is hiervan het begin.

  Bekijk details van Nieuwe opleiding didactiek voor het voortgezet onderwijs

 • VakantieBieb in voorbereiding

  13 februari 2017

  Dit jaar beleeft de VakantieBieb zijn vijfde editie! De aanpak is grotendeels gelijk aan 2016. De VakantieBieb opent op 1 juni voor jeugd en in juli komen hier de e-books voor volwassenen bij. De VakantieBieb sluit weer op 31 augustus. Onderhandelingen voor de ca. 30 jeugdboeken zijn in volle gang. Evenals de brainstorm over een nieuwe attenderingsactie. Bibliotheken kunnen straks de VakantieBieb dus weer goed onder de aandacht brengen van het onderwijs.

  Bekijk details van VakantieBieb in voorbereiding

 • Hoe informatie- en mediavaardig zijn de basisscholen?

  13 februari 2017

  Informatievaardigheden en mediawijsheid zijn niet meer weg te denken uit de Bibliotheek op school. Steeds meer scholen doen mee met de jaarlijkse monitor en steeds meer scholen besteden structureel aandacht aan het omgaan met media. Maar hoe is het nu werkelijk gesteld met deze vaardigheden in de basisscholen? Daarover zijn onlangs twee interessante notities verschenen.

  Bekijk details van Hoe informatie- en mediavaardig zijn de basisscholen?

 • Nieuwe tools voor mediawijsheid in het VO

  10 februari 2017

  In opdracht van de KB heeft NextValue Research gewerkt aan een leermiddelengids en een handreiking over informatievaardigheden voor het voortgezet onderwijs. Daarnaast is een verkenning gepubliceerd over mediawijsheid in het voortgezet onderwijs.

  Bekijk details van Nieuwe tools voor mediawijsheid in het VO

 • Campagne Luisteren voor je lijst van start

  8 februari 2017

  Vrijdag 17 februari start de KB met de campagne ‘Luisteren voor je lijst’. Deze selectie luisterboeken in de LuisterBieb-app is nog relatief onbekend en biedt eindexamenkandidaten vwo/havo en vmbo een alternatieve en laagdrempelige manier om enthousiast te worden voor boeken en literatuur.

  Bekijk details van Campagne Luisteren voor je lijst van start

 • Leesplezier! Ook voor kinderen met een leesprobleem

  8 februari 2017

  Kinderen met een leesprobleem hoeven tegenwoordig gelukkig niet meer alleen saaie rijtjes of aangepaste teksten te lezen! Binnen de Bibliotheek op school - onder regie van de Koninklijke Bibliotheek - zijn er de afgelopen jaren verschillende materialen ontwikkeld en verzameld om een ruim en divers aanbod te bieden aan deze doelgroep in het basisonderwijs.

  Bekijk details van Leesplezier! Ook voor kinderen met een leesprobleem

 • De Bibliotheek op school weer stralend op de NOT

  6 februari 2017

  Van 24-28 januari was de Bibliotheek op school mooi vertegenwoordigd op de Nationale Onderwijstentoonstelling in de Utrechtse Jaarbeurs. Met een frisse stand, twee inspirerende magazines en vijfentwintig enthousiaste vertegenwoordigers hebben we die duizenden bezoekers voorbij zien trekken én te woord gestaan. Met dank aan iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen kijken we terug op een geslaagde week.

  Bekijk details van De Bibliotheek op school weer stralend op de NOT

 • Communicatieplan de Bibliotheek op school

  2 februari 2017

  De Bibliotheek op school is niet alleen een prachtige aanpak om bibliotheek en school aan elkaar te verbinden, en daarmee een positief effect te bewerkstelligen op leesplezier en leesvaardigheid van kinderen. Het is veel meer. Juist de Bibliotheek op school leent zich er heel goed voor om je er als Bibliotheek mee te profileren. Maar hoe doe je dat?

  Bekijk details van Communicatieplan de Bibliotheek op school

 • Tijdschrift Taal: 'De Bibliotheek op school stimuleert lezen'

  30 januari 2017

  In de eerste drie jaar leesonderwijs staat het leren lezen centraal en is de leesmotivatie meestal groot. Maar daarna begint de leesmotivatie bij veel kinderen terug te lopen. Door kinderen te blijven ondersteunen kan volgens dit onderzoek deze neerwaartse spiraal doorbroken worden.

  Bekijk details van Tijdschrift Taal: 'De Bibliotheek op school stimuleert lezen'