Resultaat 1 - 10 (van 137)

• Uitnodiging Monitordag 0-12 jaar 2018

14 december 2017

Begin maart zijn de monitorresultaten basisonderwijs bekend van de meting 2017. Daarbij groeien kinderopvang en basisscholen steeds dichter naar elkaar toe. Een uitstekend moment voor een gezamenlijke Monitordag, waarin gekeken wordt naar de mogelijkheden van de monitorresultaten bij een geïntegreerde aanpak BoekStartBibliotheek op school.

Bekijk details van Uitnodiging Monitordag 0-12 jaar 2018

• Landelijke analyse van de monitor de Bibliotheek op school 2016

8 december 2017

De monitor de Bibliotheek op school wordt jaarlijks door veel scholen ingevuld. Elke school en bibliotheek ontvangen een eigen rapportage. Daarnaast maakt Desan jaarlijks een landelijke analyse van de resultaten over zowel de meting voor primair- als voor voortgezet onderwijs. Hierbij worden de antwoorden van leerlingen, leerkrachten/docenten en leesconsulenten in onderlinge samenhang bekeken. Hieronder lees je een korte samenvatting van de resultaten van 2016.

Bekijk details van Landelijke analyse van de monitor de Bibliotheek op school 2016

• Start inschrijving Nationale Jeugdkrakercompetitie 2018

8 december 2017

De inschrijvingen voor de Nationale Jeugdkrakercompetitie 2018 zijn gestart. Medewerkers van de Bibliotheek hebben complexe vragen bedacht en leerlingen van groep 7 en 8 gaan in teams de uitdaging aan om online antwoorden te vinden. De teams strijden om een mooie geldprijs en natuurlijk om de titel ‘Beste jeugdkrakers van het jaar’!

Bekijk details van Start inschrijving Nationale Jeugdkrakercompetitie 2018

• Meest mediawijze klas van Nederland 2017

4 december 2017

De meest mediawijze klas van Nederland is Groep 8 van Basisschool Statenkwartier in Den Haag. Dit blijkt tijdens de zevende editie van de MediaMasters Game, Nederlands grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8. Nadat duizenden klassen een week lang mediawijze opdrachten hadden gemaakt in de klas en thuis, bleek de Haagse school het mediawijsheidspel en de spannende finale het best te hebben doorlopen. “We zijn waanzinnig blij!”, aldus juf Vivian temidden van een dolenthousiaste klas.

Bekijk details van Meest mediawijze klas van Nederland 2017

• Landelijke analyse informatievaardigheden in de Bibliotheek op school

7 november 2017

Sinds 2012 wordt de Monitor de Bibliotheek op school in het basisonderwijs uitgevoerd. In 2014 is daar de Monitor voor het voortgezet onderwijs bijgekomen. Dit jaar maakte Desan, in opdracht van de Koninklijke Bibliotheek, voor het eerst een landelijke analyse van de verzamelde data in het kader van informatievaardigheden. Het betreft scholen die binnen de Bibliotheek op school aan informatievaardigheden in het onderwijs werken.

Bekijk details van Landelijke analyse informatievaardigheden in de Bibliotheek op school

• Nieuwe website voor ouders online

9 oktober 2017

Begin 2017 hebben we onze website voor professionals debibliotheekopschool.nl vernieuwd. Daarna zijn we direct aan de slag gegaan met een website over de Bibliotheek op school voor ouders en leerkrachten/docenten. Die site is nu klaar en we presenteren deze met veel plezier.

Bekijk details van Nieuwe website voor ouders online

• Oproep: collecties voor vluchtelingenkinderen!

6 oktober 2017

Op initiatief van de landelijke werkgroep Bibliotheek & Integratie is een collectie samengesteld voor vluchtelingenkinderen. De collectie bestaat uit Arabische kinder- en jeugdboeken, beeldwoordenboeken, meertalige boeken, prentenboeken zonder tekst en een spel tbv Arabische geletterdheid. Met deze materialen stimuleren we de taalontwikkeling van vluchtelingenkinderen. Ook biedt de collectie handvatten in het contact met de ouders, om hen te betrekken en te ondersteunen bij het voorlezen aan hun...

Bekijk details van Oproep: collecties voor vluchtelingenkinderen!

• Inrichting en presentatie schoolbibliotheek

6 oktober 2017

Een goede fysieke collectie binnen de muren van de school vormt één van de bouwstenen van de Bibliotheek op school. Maar een schoolbibliotheek is meer dan een kast vol boeken! Leerlingen raken niet gemotiveerd om te lezen alleen door wat er ín die boekenkasten staat.

Bekijk details van Inrichting en presentatie schoolbibliotheek

• Digitale geletterdheid centraal in Codeweek 2017

6 oktober 2017

In de Codeweek van 7 t/m 22 oktober vinden overal in Europa activiteiten plaats voor kinderen georganiseerd door scholen, bibliotheken en andere maatschappelijke organisaties. Doel: zoveel mogelijk kinderen in aanraking laten komen met alle facetten van digitale geletterdheid.

Bekijk details van Digitale geletterdheid centraal in Codeweek 2017

• Start pilots de Bibliotheek op school in het mbo

5 oktober 2017

Dit schooljaar gaan een aantal pilots van de Bibliotheek op school in het mbo van start. De rode draad voor alle pilots is het willen vergroten van de taalvaardigheid van de studenten door structureel en duurzaam in te zetten op (vrij) lezen op school en in de vrije tijd.

Bekijk details van Start pilots de Bibliotheek op school in het mbo