Lezen Centraal: 'Ik zie, ik zie wie jij niet ziet...'

Gepubliceerd op: 30 januari 2018 08:46

Literatuur ontregelt. Boeken zetten aan tot denken en kunnen voor een frisse blik zorgen. Dat gaat echter alleen op als (kinder-)literatuur breed en divers is, geen stereotypen bevestigt en een waarachtige afspiegeling vormt van de samenleving. Het congres Lezen Centraal gaat hier nader op in, onder het motto: ‘Ik zie, ik zie wie jij niet ziet…, hoe lezen kan verruimen en verrijken.’

Breed en divers aanbod boeken nodig

Opgaan in een verhaal, meeleven met personages – dat vergroot het inlevingsvermogen en scherpt het zelfbeeld. Lezen draagt zo niet alleen bij aan persoonlijke vorming, maar ook aan burgerschapsvorming.
Maar in hoeverre worden bijvoorbeeld ouderen, migranten, lhbti’s en andere groepen stereotiep neergezet in verhalen en romans? Waarom hebben kinderen recht op diversiteit in (kinder-)boeken? En hoe is het daarmee feitelijk gesteld?

Onder leiding van dagvoorzitter Abdelkader Benali bespreekt een keur aan wetenschappers, auteurs en professionals deze vragen. Er zal aandacht zijn voor uiteenlopende onderwerpen als meertaligheid, diversiteit, gender en burgerschapsvorming.

Aanmelden voor 1 april 2018

Het congres Lezen Centraal vindt dit jaar plaats op woensdag 11 april in De Harmonie in Leeuwarden, Europese Culturele Hoofdstad 2018. Tot 1 april 2018 kun je je aanmelden door het invullen van het inschrijfformulier. Hier kun je ook aangeven welke deelsessies je wilt volgen. Inschrijving voor de sessies geschiedt op basis van volgorde van binnenkomst.