Nieuwe website jeugdbibliotheek.nl live

Gepubliceerd op: 16 januari 2018 08:19

Jeugdbibliotheek.nl is de nieuwe website van de KB voor alle kinderen en jongeren van 6-18 jaar. Vanaf 15 januari staat de eerste fase van de website live. In deze versie ligt de focus op kinderen van 9 tot 12 jaar. Zij vinden hier informatieve content en natuurlijk volop inspiratie, tips en ideeën over lezen. Als kinderen een boek, e-book of andere content willen lenen, dan helpt de website hen naar de juiste plek om dit te regelen.

Hoe is de site opgebouwd?

Jeugdbibliotheek.nl bestaat uit een homepage en twee inspiratiepagina’s: één rondom “lezen”, en één rondom “weten”. Deze pagina’s zijn ingericht met content uit landelijke diensten zoals Leesplein en Informatie voor Werkstuk en Spreekbeurt. De site is uitvoerig getest onder de doelgroep en zal in 2018 nogmaals getest worden om te onderzoeken of de gebruiksvriendelijkheid en de content aansluiten bij de wensen van de kinderen.

Hoe verder?

In 2018 wordt de website uitgebreid met content voor jongeren van 12 tot 15 jaar en 15 tot 18 jaar en voor kinderen van 6 tot 9 jaar. Als er voor alle leeftijdsgroepen content te vinden is in de jeugdbibliotheek, gaat de KB de verbinding van het platform aan de lokale bibliotheekwebsites nader uitwerken. Hierover worden Bibliotheken t.z.t. geïnformeerd.

Campagne rond de lancering

Om de website te introduceren bij de doelgroep, voert de KB een kleine offline campagne genaamd Meer sterke verhalen. Bibliotheken en scholen ontvangen hiervoor promotiematerialen. Centraal in het concept staan vier jongeren, die hun fantasie de vrije loop laten na het lezen van een (sterk) verhaal.

Alle Bibliotheken ontvangen in de week van 5 februari posters en postcards, om de jongeren op de nieuwe dienst te attenderen. Directies en leerkrachten van scholen (groep 6 t/m 8) kunnen vanaf 17 januari via een speciale bestelsite de promotiematerialen bestellen om uit te delen op school. Ze worden hierop geattendeerd door een e-mail vanuit de Bibliotheek. Indien besteld, krijgen de scholen de materialen op 13 februari uitgeleverd. Officieel start de campagne op dinsdag 13 februari, vanaf dan staat er een campagne pagina op jeugdbibliotheek.nl live.

Ter ondersteuning van de fysieke materialen zijn er verschillende formaten banners voor op de Bibliotheekwebsite en is er een animatie ontwikkeld. In de animatie komt het concept ‘sterke verhalen’ verder tot leven. Deze animatie is vrij in te zetten.

Meer informatie

Voor meer informatie of vragen kun  je contact opnmen met Lieke Hoefs (inhoud) of Karlijn van der Lelij (campagne).