Oproep: collecties voor vluchtelingenkinderen!

Gepubliceerd op: 6 oktober 2017 14:04

Op initiatief van de landelijke werkgroep Bibliotheek & Integratie is een collectie samengesteld voor vluchtelingenkinderen. De collectie bestaat uit Arabische kinder- en jeugdboeken, beeldwoordenboeken, meertalige boeken, prentenboeken zonder tekst en een spel tbv Arabische geletterdheid. Met deze materialen stimuleren we de taalontwikkeling van vluchtelingenkinderen. Ook biedt de collectie handvatten in het contact met de ouders, om hen te betrekken en te ondersteunen bij het voorlezen aan hun kinderen. De werkgroep wil de collectie graag samen met acht bibliotheken uitproberen!

In deze samenwerking wil de werkgroep ook met bibliotheken onderzoeken hóe de bibliotheek de collectie goed kan inzetten; in verbinding met programma’s in de doorgaande lijn, in samenwerking met bijvoorbeeld een nieuwkomersschool, een asielzoekerscentrum of via de VoorleesExpress. Voor de bibliotheken is er een brief met achtergrondinformatie over de collectie en de waarde van (voor)lezen in de eerste taal. En er is een handreiking over de wijze waarop zij de collectie kunnen inzetten. Tot slot is er de mogelijkheid dat Samer al-Kadri van de Pages Bookstore komt vertellen over zijn boekwinkel & cultureel café, over de Syrische (voor)leescultuur en bibliotheken en over deze collectie met Arabische boeken.

Meedoen

Wil jij deze collectie voor vluchtelingenkinderen ontvangen? Dan vraagt de werkgroep Bibliotheek & Integratie het volgende van je:

• Je bent bereid om tijd te investeren om met deze collectie te werken en om resultaten en ervaringen te delen.
  • Je hebt een samenwerking met het AZC/COA of met een nieuwkomersschool/schakelklas en/of je bereikt vluchtelingengezinnen met de VoorleesExpress.
  • Je kunt op korte termijn de collectie inzetten (november 2017 t/m mei 2018).

Reageer uiterlijk 20 oktober door een mail te sturen naar karien.vanbuuren@rijnbrink.nl, met daarin een korte motivatie en een toelichting op bovenstaande punten. Vandaaruit worden acht bibliotheken geselecteerd die de collectie kunnen uitproberen.