Pabo-pilots de Bibliotheek op school van start

Gepubliceerd op: 4 september 2017 14:23

Nu de Bibliotheek op school in het basisonderwijs breed ingevoerd is, kunnen de opleidingen voor leerkrachten (de pabo’s) natuurlijk niet achterblijven. Toekomstige leerkrachten moeten goed geïnformeerd zijn over de samenwerking tussen school en Bibliotheek en er tijdens studie en stage concreet mee te maken krijgen. De onderdelen jeugdliteratuur en leesbevordering maakten uiteraard altijd al deel uit van de pabo-curricula, maar specifieke aandacht voor de Bibliotheek op school bleef over het algemeen beperkt. Daar komt vanaf dit studiejaar verandering in.

Vier startlocaties

Op vier locaties gaan pabo’s in een pilot nauw samenwerken met de Bibliotheek. Er zijn programma’s opgesteld en plannen gesmeed die zijn toegesneden op de behoeften van de verschillende pabo’s. Elke pilot zal zijn eigen accenten krijgen. Ook zal er in overleg met pabo’s en bibliotheken door onderwijsadviesbureau Sardes een speciale pabo-monitor worden ontwikkeld.

De volgende pabo’s en bibliotheken zijn betrokken:

• Hogeschool Inholland locatie Alkmaar – Bibliotheek Kennemerwaard
  • Hogeschool Thomas More – Bibliotheek Rotterdam
  • Saxion, locatie Enschede – Rijnbrink
  • Stenden Hogeschool, locatie Leeuwarden – Bibliotheek Leeuwarden/ Bibliotheekservice Fryslân

Informatiepakketten voor alle pabo's

Daarnaast hebben alle pabo’s in Nederland begin oktober de herziene versie van Meer lezen, beter in taal en de link naar onderstaand filmpje Leesbevordering op de pabo ontvangen. In het filmpje lichten we voor de pabo-studenten de bouwstenen van de Bibliotheek op school toe. En Kees Broekhof benadrukt hoe belangrijk (toekomstige) leerkrachten zijn bij het overbrengen van leesplezier en leesmotivatie. Pabo-studenten Chris, Sharlaine, Saartje en Antoinet van de minor Van verhalen groei je (Hogeschool Leiden) vertellen wat lezen voor hen betekent.

Medio januari 2018 benaderen we de pabo's opnieuw: dan ontvangen zij een folder over de Bibliotheek op school en nodigen we hen uit om een kijkje te nemen op de vernieuwde website voor ouders en leerkrachten/docenten, die op 10 oktober live is gegaan.

Voor meer informatie over de Bibliotheek op school voor pabo’s kun je terecht bij Stieneke Eising (eising@kunstvanlezen.nl) of Peter van Duijvenboden (pvanduijvenboden@lezen.nl).