Nieuwsberichten

Resultaat 111 - 120 (van 241)

 • Lezen Centraal: 'Ik zie, ik zie wie jij niet ziet...'

  30 januari 2018

  Literatuur ontregelt. Boeken zetten aan tot denken en kunnen voor een frisse blik zorgen. Dat gaat echter alleen op als (kinder-)literatuur breed en divers is, geen stereotypen bevestigt en een waarachtige afspiegeling vormt van de samenleving. Het congres Lezen Centraal gaat hier nader op in, onder het motto: ‘Ik zie, ik zie wie jij niet ziet…, hoe lezen kan verruimen en verrijken.’

  Bekijk details van Lezen Centraal: 'Ik zie, ik zie wie jij niet ziet...'

 • Drie onderzoeken naar leestijd en leesmotivatie bij kinderen

  29 januari 2018

  De afgelopen maanden zijn er drie onderzoeksrapporten verschenen over lezen, leesmotivatie en leestijd. Zo blijkt dat Nederlandse kinderen minder van lezen houden dan leeftijdsgenoten in andere landen en dat het percentage tieners dat minimaal 10 minuten per week boeken, kranten, tijdschriften en nieuwssites leest, in tien jaar tijd is gedaald van 65 naar 40 procent. Interventies zoals de Bibliotheek op school die de intrinsieke leesmotivatie stimuleren, blijven daarom onverminderd van belang.

  Bekijk details van Drie onderzoeken naar leestijd en leesmotivatie bij kinderen

 • Uitnodiging werkdag monitor VO

  19 januari 2018

  De resultaten van de monitor de Bibliotheek op school voortgezet onderwijs komen begin maart beschikbaar. Omdat de monitor VO relatief nieuw is, nodigt Kunst van Lezen je graag uit voor een trainingsdag ‘Werken met de Monitor VO’. Deze vindt plaats op 15 maart 2018 in Utrecht.

  Bekijk details van Uitnodiging werkdag monitor VO

 • Gratis online cursus Dyslexie onder de knie

  18 januari 2018

  Bibliotheek Theek 5 heeft een online cursus over dyslexie ontwikkeld, bedoeld voor ouders en kinderen: Dyslexie onder de knie. De cursus is gericht op het vergroten van zelfvertrouwen bij ouders en kind. Theek 5 heeft daarnaast een opzet voor een inspiratiemiddag over dyslexie gemaakt. Zowel de online cursus als de opzet zijn gratis beschikbaar.

  Bekijk details van Gratis online cursus Dyslexie onder de knie

 • Nieuwe website jeugdbibliotheek.nl live

  16 januari 2018

  Jeugdbibliotheek.nl is de nieuwe website van de KB voor alle kinderen en jongeren van 6-18 jaar. Vanaf 15 januari staat de eerste fase van de website live. In deze versie ligt de focus op kinderen van 9 tot 12 jaar. Zij vinden hier informatieve content en natuurlijk volop inspiratie, tips en ideeën over lezen. Als kinderen een boek, e-book of andere content willen lenen, dan helpt de website hen naar de juiste plek om dit te regelen.

  Bekijk details van Nieuwe website jeugdbibliotheek.nl live

 • Onderzoek gebruik e-books in het basisonderwijs

  15 januari 2018

  In het eerste halfjaar van 2017 heeft de KB laten onderzoeken hoe e-books gebruikt worden in de klas. Dit gebeurde in een pilot op acht Kopgroep de Bibliotheek op school-scholen in groep 6. Er werd gewerkt met twee platforms: het e-bookplatform van de KB en het platform Leesplaneet van uitgeverij Ars Scribendi. Het onderzoeksrapport is nu verschenen en voor iedereen toegankelijk. De belangrijkste conclusies en aanbevelingen lees je hieronder.

  Bekijk details van Onderzoek gebruik e-books in het basisonderwijs

 • Nieuwe opleidingen voorjaar 2018

  19 december 2017

  Wil je ook je talent verder ontwikkelen en je vaardigheden en gedrag verbeteren binnen je samenwerking met het onderwijs? Volg dan een of meerdere opleidingen die we vanuit Kunst van Lezen komend voor- en najaar aanbieden.

  Bekijk details van Nieuwe opleidingen voorjaar 2018

 • Nieuwe communicatiemiddelen voortgezet onderwijs

  18 december 2017

  Er zijn nieuwe communicatietools ontwikkeld met als doel om het voortgezet onderwijs nog beter te bereiken. Het gaat om een communicatieplan, een nieuwe PowerPointpresentatie voor stakeholders en rechtenvrije foto’s in de beeldbank, die voor de lokale communicatie gebruikt mogen worden.

  Bekijk details van Nieuwe communicatiemiddelen voortgezet onderwijs

 • Factsheets over de rekenmodellen

  18 december 2017

  BoekStart in de kinderopvang, de Bibliotheek op school in het primair en voortgezet onderwijs en de VoorleesExpress zijn succesvolle landelijke leesbevorderingsprogramma’s die de Bibliotheek ondersteunt. Voor al deze programma’s zijn exploitatiemodellen ontwikkeld waarmee de kosten berekend kunnen worden. Om de exploitatiemodellen te verduidelijken zijn factsheets opgesteld. De factsheets zijn vooral bedoeld voor directies en één factsheet richt zich op gemeenten.

  Bekijk details van Factsheets over de rekenmodellen

 • Scoor een Boek! groeit door in 2018

  18 december 2017

  Scoor een Boek! is een jaarlijks terugkerend project voor kinderen en ouders dat lezen en sport aan elkaar verbindt. Scoor een Boek! kent een Schooleditie voor kinderen van groep 5/6 én een Thuiseditie voor het hele gezin. Groningen is de bakermat van Scoor een Boek! Vorig jaar is het project ook van start gegaan in Overijssel. Komend jaar zullen leerlingen op veel meer plaatsen boeken kunnen scoren.

  Bekijk details van Scoor een Boek! groeit door in 2018