Nieuwsberichten

Resultaat 161 - 170 (van 223)

 • Informatievaardigheden volwaardig ingevuld

  12 februari 2016

  Lezen en Mediawijsheid zitten als overkoepelende thema’s verweven in alle bouwstenen van onze aanpak. Waarbij we als basisrichtlijn hanteren dat de school dagelijks minimaal 15 minuten leestijd op het rooster zet en dat er een doorgaande lijn informatievaardigheden in groep 5-8 wordt uitgevoerd. Deze doorgaande lijn werd tot nu toe alleen ondersteund door de Leermiddelengids informatievaardigheden, het vaardighedenspel Geheim Agent AAP en een voorlopig Mediaplan. Vanaf deze maand is daar een serie...

  Bekijk details van Informatievaardigheden volwaardig ingevuld

 • Basisschool: meer boeken, betere lezers

  27 januari 2016

  Kinderen die op de basisschool meer boeken hebben om uit te kiezen, lezen meer en worden betere lezers. Ook hun Cito-resultaten voor begrijpend lezen liggen hoger. Dat blijkt uit onderzoek van Thijs Nielen, die op 26 januari  promoveerde aan de Universiteit Leiden. In zijn promotieonderzoek ‘Aliteracy: Causes and solutions’ vergeleek Nielen een groep scholen die meedoet aan de Bibliotheek op school met scholen die niet meedoen. Het belangrijkste verschil is dat scholen die - met behulp van Bibliotheekondersteuning...

  Bekijk details van Basisschool: meer boeken, betere lezers

 • ... en vanaf nu elke dag een kwartier lezen!

  22 januari 2016

  ‘Geen excuses meer. Vanaf nu moet er op elke school een leeskwartier ingevoerd worden.’ Daarom organiseerde Kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten op 20 januari een symbolische wake-up call op de Crescendoschool in Amsterdam. Met een grote wekker schudde hij de onderwijzers wakker voor het lezen op school.

  Bekijk details van ... en vanaf nu elke dag een kwartier lezen!

 • 'Steeds betere bieb op scholen'

  29 december 2015

  Het dagblad Trouw van 28 december 2015 besteedt in een artikel aandacht aan de spectaculaire groei van het aantal schoolbibliotheken in de afgelopen drie jaar.

  Bekijk details van 'Steeds betere bieb op scholen'

 • Collectie bestellen via Boekenopschool.nl

  8 december 2015

  De basis van onze samenwerkingsaanpak ligt bij de fysieke boekencollectie. Want een (school)bibliotheek is dé plek waar leesbeleving en leesinteresse geïnitieerd en gestimuleerd worden. De toolkit bevatte voorheen titel/bestellijsten in Excel om een gevarieerde boekencollectie samen te stellen op basis van het collectieprofiel voor een gemiddelde schoolbibliotheek. Vanaf december 2015 ga je voor het samenstellen en bestellen van een collectie voor schoolbibliotheken naar de portal Boekenopschool.nl.

  Bekijk details van Collectie bestellen via Boekenopschool.nl

 • Over boeken gesproken

  30 november 2015

  Onlangs verscheen de nieuwe brochure 'Over boeken gesproken' onder redactie van Stichting Lezen. Hij bevat achtergronden en praktische tips voor in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het (voorbereidend) middelbaar beroepsonderwijs.

  Bekijk details van Over boeken gesproken

 • Meetlint leidt tot leessprint: elke pagina is een centimeter

  6 november 2015

  In de Twentsche Courant Tubantia van 4 november 2015 stond onderstaand artikel over een leuk initiatief van een leerkracht om kinderen aan te zetten tot lezen.

  Bekijk details van Meetlint leidt tot leessprint: elke pagina is een centimeter

 • Rekenmodellen BoekStart en de Bibliotheek op school

  20 oktober 2015

  Wie start met de aanpak de Bibliotheek op school moet in de eerste plaats overtuigd zijn van het gezamenlijke belang op het gebied van lezen en mediawijsheid. Maar snel daarna gaat het om de vraag met welke kosten je rekening moet houden. Hiervoor is een rekenmodel ontwikkeld. Dit rekenmodel bleek zo functioneel, dat er nu ook een versie is voor BoekStart in de Kinderopvang.

  Bekijk details van Rekenmodellen BoekStart en de Bibliotheek op school

 • Monitordag 2015

  14 oktober 2015

  Op dinsdag 22 september 2015 vond voor de vierde keer de landelijke Monitordag de Bibliotheek op school plaats. Ruim 100 monitorcoördinatoren en leesconsulenten van bibliotheken en de PSO-monitorcoördinatoren kwamen hiervoor naar Utrecht. Het doel was om het werken met de Monitor de Bibliotheek op school in het basisonderwijs te consolideren en te verdiepen en om de voorbereiding van de meting van 2015-2016 met elkaar te delen.

  Bekijk details van Monitordag 2015

 • Bibliotheken en de jeugd in de 21ste eeuw

  5 oktober 2015

  Na een lange tijd van daling zit er weer groei in het aantal jonge bibliotheekleden. Met de traditionele expertise van bibliotheken als vertrouwde basis, moet dat een stimulans vormen om de bibliotheek van de nabije toekomst vorm te geven. Met een nieuwe brochure informeren Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek bibliotheekmedewerkers en andere geïnteresseerden over de doelgroep jeugd (0-25 jaar) in de 21ste eeuw.

  Bekijk details van Bibliotheken en de jeugd in de 21ste eeuw