Nieuwsberichten

Resultaat 171 - 180 (van 223)

 • Voortgangsbericht onderzoek ‘Samenwerking primair onderwijs’

  14 september 2015

  Het onderzoek ‘Samenwerking primair onderwijs’ is in volle gang. Om de ontwikkeling van (een deel van) de educatieve functie van de bibliotheekbranche goed te monitoren, is het van belang dat zoveel mogelijk bibliotheken mee doen en de vragenlijsten invullen. Veel bibliotheken hebben dit al gedaan, maar een groot aantal bibliotheken moet nog starten. Alleen bij een hoge respons krijgen we een mooi totaaloverzicht van de belangrijke rol die bibliotheken spelen binnen het primair onderwijs.

  Bekijk details van Voortgangsbericht onderzoek ‘Samenwerking primair onderwijs’

 • Informatie voor werkstuk en spreekbeurt

  10 september 2015

  Handig om te weten bij de start van het nieuwe schooljaar: de Bibliotheek heeft een website die leerlingen helpt bij het vinden van informatie voor hun werkstuk of spreekbeurt. Er zijn op dit moment ruim 160 onderwerpen beschikbaar met voorgeselecteerde en betrouwbare informatie. In september 2015 wordt dit uitgebreid naar ongeveer 240 onderwerpen. Ook zijn hier filmpjes en afbeeldingen te vinden.

  Bekijk details van Informatie voor werkstuk en spreekbeurt

 • Hoe meer je leest, hoe meer je groeit. Ook in Ghana!

  9 september 2015

  De Bibliotheek op school gaat internationaal! Stichting Biblionef vindt dat kinderen overal ter wereld de kans moeten hebben om te lezen. Zij helpt bij de ontwikkeling van kinderen in achterstandsgebieden, die weinig of geen toegang hebben tot leesmateriaal. Zij doet dit door kinderbibliotheken op te zetten en door nieuwe kinderboeken te doneren aan (school)bibliotheken. Op deze manier verbreedt Biblionef de horizon van deze kinderen en geeft hen een beter toekomstperspectief. Eén van de medewerkers...

  Bekijk details van Hoe meer je leest, hoe meer je groeit. Ook in Ghana!

 • Raadgedicht, spelen met taal en poëzie

  25 augustus 2015

  Vanaf 7 september 2015 gaat het poëzieproject Raadgedicht van start. Het project richt zich op de bovenbouw van het basisonderwijs en de eerste klassen van het middelbaar onderwijs. Ook wordt via sociale media opgeroepen mee te spelen. Doel is het bevorderen van het lezen van kinderpoëzie. Dit gebeurt op een nieuwe en verfrissende manier.

  Bekijk details van Raadgedicht, spelen met taal en poëzie

 • Basisschool Spaubeek eregast op uitreiking Nederlandse Kinderjury

  23 juni 2015

  In mei heeft Kunst van Lezen in samenwerking met Stichting CPNB een wedstrijd uitgezet via de Bibliotheek op school. De school die het meest overtuigend aan de slag was gegaan met de Kinderjury, kon een VIP-arrangement winnen naar de landelijke uitreiking op 21 juni. De Limburgse Basisschool Spaubeek had o.a. een eigen Schoolsenaat geïnstalleerd en was daarmee de gelukkige winnaar.

  Bekijk details van Basisschool Spaubeek eregast op uitreiking Nederlandse Kinderjury

 • Voorleeskampioen laat van zich horen

  4 juni 2015

  De Leescoalitie roept de Tweede Kamer op om leesbevordering in de eerste levensjaren van kinderen te versterken. Het advies werd vandaag in de vorm van een petitie overhandigd in Den Haag. Het is bekend dat taalachterstanden op den duur leiden tot sociale, maatschappelijke en economische problemen. De coalitie ziet een belangrijke rol weggelegd voor consultatiebureaus, pabo’s en mbo’s en beveelt dan ook aan om die structureel bij leesbevordering te betrekken.

  Bekijk details van Voorleeskampioen laat van zich horen

 • De Bibliotheek. Voor iedereen van 0-101

  21 mei 2015

  Iedereen kan zich ontwikkelen in de Bibliotheek, ongeacht de leeftijd. Dat is de boodschap die de Bibliotheek uitdraagt, in woord en daad. Om de Bibliotheek als plek voor een leven lang leren te promoten, is de groeimeter ontwikkeld. Vanaf nu is deze ook te bestellen via de bestellijst van de Bibliotheek op school.

  Bekijk details van De Bibliotheek. Voor iedereen van 0-101

 • De Bibliotheek op school stimuleert leesvaardigheid!

  12 mei 2015

  Niet of weinig lezen heeft op termijn grote negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van lees- en taalvaardigheid en voor het schoolsucces van een leerling. Als leesplezier in de hogere leerjaren van de basisschool te weinig wordt gestimuleerd nemen leesmotivatie en groei in leesvaardigheid al vanaf groep 5 of 6 af. Kan een aanpak als de Bibliotheek op school de leesmotivatie en groei in leesvaardigheid op peil houden?

  Bekijk details van De Bibliotheek op school stimuleert leesvaardigheid!

 • De Bibliotheek als maatschappelijk hart

  8 april 2015

  Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor jeugdzorg, werk en inkomen, en zorg aan langdurig zieken en ouderen. De Openbare Bibliotheek levert als grootste publieksvoorziening in Nederland een grote bijdrage aan de samenleving en aan de gemeente bij deze decentralisaties.

  Bekijk details van De Bibliotheek als maatschappelijk hart

 • Kabinet investeert in aanpak taal- en leesbevordering

  12 maart 2015

  Minister Bussemaker (OCW), minister Asscher (SZW), staatssecretaris Klijnsma (SZW) en staatssecretaris Van Rijn (VWS) trekken in de komende drie jaar ruim € 50 miljoen uit voor de bestrijding van laaggeletterdheid en voor leesbevordering. Zo schrijven zij in het actieprogramma Tel mee met Taal, waarover zij vrijdag 6 maart jl. de Tweede Kamer informeerden. Eén van de acties uit het programma is de voortzetting en uitbreiding van Kunst van Lezen. Stichting Lezen en de bibliotheken zijn blij met dit...

  Bekijk details van Kabinet investeert in aanpak taal- en leesbevordering