Nieuwsberichten

Resultaat 251 - 260 (van 416)

 • Collectie bestellen via Boekenopschool.nl Bekijk details

  8 december 2015

  De basis van onze samenwerkingsaanpak ligt bij de fysieke boekencollectie. Want een (school)bibliotheek is dé plek waar leesbeleving en leesinteresse geïnitieerd en gestimuleerd worden. De toolkit bevatte voorheen titel/bestellijsten in Excel om een gevarieerde boekencollectie samen te stellen op basis van het collectieprofiel voor een gemiddelde schoolbibliotheek. Vanaf december 2015 ga je voor het samenstellen en bestellen van een collectie voor schoolbibliotheken naar de portal Boekenopschool.nl.

 • Over boeken gesproken Bekijk details

  30 november 2015

  Onlangs verscheen de nieuwe brochure 'Over boeken gesproken' onder redactie van Stichting Lezen. Hij bevat achtergronden en praktische tips voor in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het (voorbereidend) middelbaar beroepsonderwijs.

 • Meetlint leidt tot leessprint: elke pagina is een centimeter Bekijk details

  6 november 2015

  In de Twentsche Courant Tubantia van 4 november 2015 stond onderstaand artikel over een leuk initiatief van een leerkracht om kinderen aan te zetten tot lezen.

 • Rekenmodellen BoekStart en de Bibliotheek op school Bekijk details

  20 oktober 2015

  Wie start met de aanpak de Bibliotheek op school moet in de eerste plaats overtuigd zijn van het gezamenlijke belang op het gebied van lezen en mediawijsheid. Maar snel daarna gaat het om de vraag met welke kosten je rekening moet houden. Hiervoor is een rekenmodel ontwikkeld. Dit rekenmodel bleek zo functioneel, dat er nu ook een versie is voor BoekStart in de Kinderopvang.

 • Monitordag 2015 Bekijk details

  14 oktober 2015

  Op dinsdag 22 september 2015 vond voor de vierde keer de landelijke Monitordag de Bibliotheek op school plaats. Ruim 100 monitorcoördinatoren en leesconsulenten van bibliotheken en de PSO-monitorcoördinatoren kwamen hiervoor naar Utrecht. Het doel was om het werken met de Monitor de Bibliotheek op school in het basisonderwijs te consolideren en te verdiepen en om de voorbereiding van de meting van 2015-2016 met elkaar te delen.

 • Bibliotheken en de jeugd in de 21ste eeuw Bekijk details

  5 oktober 2015

  Na een lange tijd van daling zit er weer groei in het aantal jonge bibliotheekleden. Met de traditionele expertise van bibliotheken als vertrouwde basis, moet dat een stimulans vormen om de bibliotheek van de nabije toekomst vorm te geven. Met een nieuwe brochure informeren Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek bibliotheekmedewerkers en andere geïnteresseerden over de doelgroep jeugd (0-25 jaar) in de 21ste eeuw.

 • Materialen monitormeting compleet Bekijk details

  5 oktober 2015

  Bibliotheken en scholen hebben veel waardevolle informatie verkregen naar aanleiding van de vierde meting van de Monitor de Bibliotheek op school BO in 2014/2015. Aan die monitor hebben 96.000 leerlingen, 9.600 leerkrachten en 1000 leesconsulenten deelgenomen. Op 26 oktober 2015 start de vijfde meting om deze waardevolle informatie nog meer aan te vullen.

 • Voortgangsbericht onderzoek ‘Samenwerking primair onderwijs’ Bekijk details

  14 september 2015

  Het onderzoek ‘Samenwerking primair onderwijs’ is in volle gang. Om de ontwikkeling van (een deel van) de educatieve functie van de bibliotheekbranche goed te monitoren, is het van belang dat zoveel mogelijk bibliotheken mee doen en de vragenlijsten invullen. Veel bibliotheken hebben dit al gedaan, maar een groot aantal bibliotheken moet nog starten. Alleen bij een hoge respons krijgen we een mooi totaaloverzicht van de belangrijke rol die bibliotheken spelen binnen het primair onderwijs.

 • Update bestaande tools Bekijk details

  11 september 2015

  Een paar verouderde tools zijn nu bijgewerkt. Heel belangrijk en praktisch zijn de oorspronkelijke PowerPoint voor onderwijs en gemeente en het Implementatiewerkboek voor onderwijsspecialisten. Ook de PowerPoint over schoolWise en het stappenplan om een leerlingexport uit ParnasSys te halen zijn bijgewerkt vanwege updates in beide systemen. En natuurlijk is de Leermiddelengids informatievaardigheden weer bijgewerkt.

 • Nieuwe tools Bekijk details

  11 september 2015

  Deze zomer zijn enkele nieuwe tools verschenen ter ondersteuning van het leesplan en leesbevordering, het importeren van leerlinggegevens en het werken met de Monitor de Bibliotheek op school. We stellen ze graag aan je voor!

Paginanavigatie