Nieuwsberichten

Resultaat 41 - 50 (van 256)

 • Jaarlijkse BOP ‘Samenwerking onderwijs’ weer van start

  24 mei 2019

  Vanaf 1 juli gaan de onderzoeken ‘Samenwerking primair onderwijs’ en ‘Samenwerking voortgezet onderwijs’ weer van start. Voor primair onderwijs kan ook dit jaar de administratieve tool voor scholen gebruikt worden, die met één druk op de knop alle gevraagde totaalgegevens levert in een overzichtelijke rapportage.

  Bekijk details van Jaarlijkse BOP ‘Samenwerking onderwijs’ weer van start

 • Tweede editie Lokaal Besteden Kinderpostzegels

  10 mei 2019

  In september gaat de jaarlijkse Kinderpostzegelactie weer van start. Ook dit jaar kunnen scholen kiezen voor Lokaal Besteden/Boekenpakket. Bij de eerste editie hebben ruim 200 deelnemende scholen gekozen voor deze optie. Zo zijn begin dit jaar op de scholen ongeveer 10.000 nieuwe, ingewerkte boeken en voor 5.000 euro aan Boekenbonnen afgeleverd. Kinderpostzegels wil komend schooljaar graag nog meer scholen ondersteunen bij hun leesbevorderingsactiviteiten. Help jij (weer) mee?

  Bekijk details van Tweede editie Lokaal Besteden Kinderpostzegels

 • Werkt de VoorleesExpress?

  10 mei 2019

  In gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress wordt de leesomgeving thuis en de taalontwikkeling verrijkt, zo blijkt uit een effectstudie van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van Stichting Lezen. Ouders gaan naar eigen zeggen vaker voorlezen en de boekenkennis en het verhaalbegrip van kinderen groeien.

  Bekijk details van Werkt de VoorleesExpress?

 • Inzicht in leesgedrag en leessmaak van jongeren

  16 april 2019

  Harry Mulisch, Tim Krabbé en W.F. Hermans zijn de drie meestgelezen auteurs in de examenklassen van het havo en vwo. Maar betekent dit ook dat ze het meest geliefd zijn? Dit valt te lezen in het rapport De praktijk van de leeslijst van Jeroen Dera (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij heeft onderzocht welke titels en auteurs voor de lijst worden gelezen door jongeren uit de examenklassen havo/vwo. Daarnaast vroeg hij de scholieren hoe zij de boeken waarderen. Het onderzoek levert nuttige gegevens...

  Bekijk details van Inzicht in leesgedrag en leessmaak van jongeren

 • Conferentie Meer lezen, beter in taal in het mbo

  16 april 2019

  Op vrijdag 1 november 2019 organiseert Kunst van Lezen opnieuw een conferentie over Meer lezen, beter in taal in het mbo. In het programma is aandacht voor het structureel bevorderen van vrij lezen en vrijetijdslezen om zo de taalontwikkeling van de studenten te vergroten. Hoe pak je dat als school en bibliotheek aan en welke ervaringen zijn er in het land met de Bibliotheek op school in het mbo?

  Bekijk details van Conferentie Meer lezen, beter in taal in het mbo

 • Samen gaan we voor een geletterd Nederland!

  15 april 2019

  Honderden bibliotheken, gemeenten, bedrijven, scholen en vele tienduizenden mensen komen van 9 tot en met 15 september 2019 in actie voor een geletterd Nederland. Graag informeert Stichting Lezen & Schrijven je wat jij als leesconsulent kunt doen tijdens de 15e editie van de Week van de Alfabetisering.

  Bekijk details van Samen gaan we voor een geletterd Nederland!

 • Onderzoek jeugdcollecties op bibliotheken en scholen

  15 april 2019

  Hoe ziet de optimale jeugdcollectie er uit? Om deze vraag te beantwoorden hebben Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek (KB) een onderzoek laten uitvoeren om te kijken wat de beste omvang en samenstelling van jeugdcollecties in Nederland is. Het rapport ‘Naar optimale jeugdcollecties op bibliotheken en scholen’ is op 26 maart gepresenteerd tijdens de landelijke collectiemiddag.

  Bekijk details van Onderzoek jeugdcollecties op bibliotheken en scholen

 • Trainingen najaar 2019

  15 april 2019

  Je wilt je graag verder professionaliseren, maar weet niet wat er aangeboden wordt en wanneer. Geen nood. Hier vind je een overzicht van de vijf opleidingen met opleidingsdata, die Kunst van Lezen en SPN komend najaar aanbieden. Meld je aan via de Bibliotheekcampus.

  Bekijk details van Trainingen najaar 2019

 • VakantieBieb, ’t zomercadeautje van de bibliotheek

  15 april 2019

  Dankzij de jeugdboeken in de VakantieBieb blijven duizenden kinderen in de zomer doorlezen. Dat is geweldig, want doorlezen in de zomer voorkomt een terugval van het leesniveau. Ook jongeren hebben baat bij het lezen tijdens de vakantie. Voor hen zijn er in de VakantieBieb ook genoeg leuke boeken te vinden. De app is het zomercadeautje van de bibliotheek: gratis te downloaden, zonder lidmaatschap van de bibliotheek. De VakantieBieb voor de jeugd is drie maanden open: van 1 juni tot en met 31 augustus...

  Bekijk details van VakantieBieb, ’t zomercadeautje van de bibliotheek

 • Biebtobieb verhuist, verhuis je mee?

  27 maart 2019

  Tijdens het Nationale Bibliotheekcongres op 16 april wordt het vernieuwde Biebtobieb gelanceerd. Inmiddels hebben alle leden van het huidige Biebtobieb een uitnodiging voor het nieuwe platform gekregen, om een kijkje te nemen en eventuele groepen over te zetten. Na 16 april vervalt het huidige platform en de bijbehorende accounts. Ook de groepen van de Bibliotheek op school primair en voortgezet onderwijs verhuizen mee. Verhuis je mee?

  Bekijk details van Biebtobieb verhuist, verhuis je mee?