Nieuwsberichten

Resultaat 71 - 80 (van 220)

 • Groeiende aandacht voor samenwerking met het voortgezet onderwijs

  20 februari 2018

  Het merendeel van de openbare bibliotheken werkt samen met het voortgezet onderwijs, waarbij de dienstverlening zich vooral richt op leesbevordering. Uit onderzoek van het BOP blijkt nu dat er nog wat knelpunten zijn weg te werken, met name op het gebied van financiering, personele bezetting en collectie. Het kernteam van de Bibliotheek op school komt daarom met een aantal aanbevelingen.

  Bekijk details van Groeiende aandacht voor samenwerking met het voortgezet onderwijs

 • De Bibliotheek op school steeds professioneler

  6 februari 2018

  De leesbevorderingsaanpak door openbare bibliotheken wordt steeds professioneler in vergelijking met eerdere jaren. Zo hebben steeds meer scholen een leesplan opgesteld en zijn leesconsulenten steeds vaker hbo-geschoold.

  Bekijk details van De Bibliotheek op school steeds professioneler

 • Lezen Centraal: 'Ik zie, ik zie wie jij niet ziet...'

  30 januari 2018

  Literatuur ontregelt. Boeken zetten aan tot denken en kunnen voor een frisse blik zorgen. Dat gaat echter alleen op als (kinder-)literatuur breed en divers is, geen stereotypen bevestigt en een waarachtige afspiegeling vormt van de samenleving. Het congres Lezen Centraal gaat hier nader op in, onder het motto: ‘Ik zie, ik zie wie jij niet ziet…, hoe lezen kan verruimen en verrijken.’

  Bekijk details van Lezen Centraal: 'Ik zie, ik zie wie jij niet ziet...'

 • Drie onderzoeken naar leestijd en leesmotivatie bij kinderen

  29 januari 2018

  De afgelopen maanden zijn er drie onderzoeksrapporten verschenen over lezen, leesmotivatie en leestijd. Zo blijkt dat Nederlandse kinderen minder van lezen houden dan leeftijdsgenoten in andere landen en dat het percentage tieners dat minimaal 10 minuten per week boeken, kranten, tijdschriften en nieuwssites leest, in tien jaar tijd is gedaald van 65 naar 40 procent. Interventies zoals de Bibliotheek op school die de intrinsieke leesmotivatie stimuleren, blijven daarom onverminderd van belang.

  Bekijk details van Drie onderzoeken naar leestijd en leesmotivatie bij kinderen

 • Uitnodiging werkdag monitor VO

  19 januari 2018

  De resultaten van de monitor de Bibliotheek op school voortgezet onderwijs komen begin maart beschikbaar. Omdat de monitor VO relatief nieuw is, nodigt Kunst van Lezen je graag uit voor een trainingsdag ‘Werken met de Monitor VO’. Deze vindt plaats op 15 maart 2018 in Utrecht.

  Bekijk details van Uitnodiging werkdag monitor VO

 • Gratis online cursus Dyslexie onder de knie

  18 januari 2018

  Bibliotheek Theek 5 heeft een online cursus over dyslexie ontwikkeld, bedoeld voor ouders en kinderen: Dyslexie onder de knie. De cursus is gericht op het vergroten van zelfvertrouwen bij ouders en kind. Theek 5 heeft daarnaast een opzet voor een inspiratiemiddag over dyslexie gemaakt. Zowel de online cursus als de opzet zijn gratis beschikbaar.

  Bekijk details van Gratis online cursus Dyslexie onder de knie

 • Nieuwe website jeugdbibliotheek.nl live

  16 januari 2018

  Jeugdbibliotheek.nl is de nieuwe website van de KB voor alle kinderen en jongeren van 6-18 jaar. Vanaf 15 januari staat de eerste fase van de website live. In deze versie ligt de focus op kinderen van 9 tot 12 jaar. Zij vinden hier informatieve content en natuurlijk volop inspiratie, tips en ideeën over lezen. Als kinderen een boek, e-book of andere content willen lenen, dan helpt de website hen naar de juiste plek om dit te regelen.

  Bekijk details van Nieuwe website jeugdbibliotheek.nl live

 • Onderzoek gebruik e-books in het basisonderwijs

  15 januari 2018

  In het eerste halfjaar van 2017 heeft de KB laten onderzoeken hoe e-books gebruikt worden in de klas. Dit gebeurde in een pilot op acht Kopgroep de Bibliotheek op school-scholen in groep 6. Er werd gewerkt met twee platforms: het e-bookplatform van de KB en het platform Leesplaneet van uitgeverij Ars Scribendi. Het onderzoeksrapport is nu verschenen en voor iedereen toegankelijk. De belangrijkste conclusies en aanbevelingen lees je hieronder.

  Bekijk details van Onderzoek gebruik e-books in het basisonderwijs

 • Nieuwe opleidingen voorjaar 2018

  19 december 2017

  Wil je ook je talent verder ontwikkelen en je vaardigheden en gedrag verbeteren binnen je samenwerking met het onderwijs? Volg dan een of meerdere opleidingen die we vanuit Kunst van Lezen komend voor- en najaar aanbieden.

  Bekijk details van Nieuwe opleidingen voorjaar 2018

 • Geef een (prenten)boek cadeau

  19 december 2017

  Opgroeien tussen de mooiste kinderboeken die er zijn – voorgelezen worden, thuis en op school – dat wens je ieder kind toe! De jaarlijkse actie ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ heeft als missie alle kinderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Om die missie te laten slagen, worden ieder jaar in het voorjaar een jeugd- en een prentenboekklassieker beschikbaar gesteld voor maar twee euro, te verkrijgen bij de boekhandel.

  Bekijk details van Geef een (prenten)boek cadeau