Nieuwsberichten

Resultaat 81 - 90 (van 238)

 • Masterclass Werken aan geletterdheid binnen het gezin

  11 september 2018

  Dit najaar organiseren we een masterclass over een gezinsaanpak laaggeletterdheid (focus op NT1) voor je eigen bibliotheek. Kinderen uit laaggeletterde gezinnen hebben een grote kans om zelf ook laaggeletterd te worden. Wat kan de bibliotheek doen om die cyclus van laaggeletterdheid te doorbreken? Met de masterclass willen we de handen ineenslaan en vanuit de programma’s BoekStart, de Bibliotheek op school en Basisvaardigheden samenwerken om een bijdrage te leveren aan het doorbreken van die cyclus.

  Bekijk details van Masterclass Werken aan geletterdheid binnen het gezin

 • Scoor een Boek! landelijk beschikbaar

  10 september 2018

  Het succesvolle leesproject Scoor een Boek! is landelijk overdraagbaar gemaakt. Alle informatie en benodigde documenten voor een lokale uitvoering van Scoor een Boek! zijn vanaf nu beschikbaar in de nieuwe toolkit Scoor een Boek! En er zijn mooie resultaten over 2018 te melden.

  Bekijk details van Scoor een Boek! landelijk beschikbaar

 • Leesbevorderingsmateriaal van Academische Werkplaats

  4 september 2018

  Ben je nog op zoek naar werkvormen voor boekpromotie? Mariëlle Dortant, opleidingsdocent taal/lezen van Iselinge Hogeschool, heeft ons tijdens de POI-dag laten kennismaken met twee werkvormen. Haar studenten hebben in hun academische werkplaats meer lesmateriaal ontwikkeld en dat mag vrijelijk gedeeld en gebruikt worden

  Bekijk details van Leesbevorderingsmateriaal van Academische Werkplaats

 • Hoeveel sterren heeft jouw Bibliotheek op school?

  20 juli 2018

  Met de Bibliotheek op school wil je samen met het onderwijs lezers kweken door alle professionaliteit van de bibliotheek de school in te brengen. Hoe verder je hierin bent, hoe groter de kans op meer leesplezier en betere taalvaardigheid en mediawijsheid. Vanaf nu kun je eenvoudig meten of jouw totale samenwerking telt als een 1-, 2- of 3-sterren de Bibliotheek op school.

  Bekijk details van Hoeveel sterren heeft jouw Bibliotheek op school?

 • Update: Verwerkers-overeenkomsten 3.0

  3 juli 2018

  Vanwege de verscherpte wet op privacy en beveiliging moeten school en bibliotheek een verwerkersovereenkomst afsluiten zodra de school gebruik maakt van een (school)bibliotheeksysteem. De Model Verwerkersovereenkomst 3.0 is een bijlage bij het Convenant Digitale Onderwijsmiddelen van de PO-VO-MBO raad en enkele andere convenantpartijen. Deze hebben wij aangepast voor de situaties waarin bibliotheken een schoolbibliotheeksysteem van HKA|OCLC en Infor aanbieden aan scholen. Alle benodigde beveiligde...

  Bekijk details van Update: Verwerkers-overeenkomsten 3.0

 • Bijzondere dichtbundel over (laag)geletterdheid

  2 juli 2018

  Voor de Week van de Alfabetisering hebben Stichting Lezen & Schrijven en Uitgeverij Plint een speciale editie van de dichtbundel DICHTER uitgegeven met gedichten die allemaal in het teken staan van (laag)geletterdheid. Stichting Lezen & Schrijven wil net als Stichting Lezen graag dat kinderen geletterd worden en dat laaggeletterdheid voor volwassenen bespreekbaar wordt. Help jij mee om deze speciale DICHTER onder de aandacht te brengen bij leerlingen en leerkrachten?

  Bekijk details van Bijzondere dichtbundel over (laag)geletterdheid

 • Twee ‘digidingen’ voor betere online vaardigheden (v)mbo

  28 juni 2018

  Veel leerlingen en studenten in het (v)mbo blijken moeite te hebben met het regelen van hun zaken met de digitale overheid. Denk hierbij aan het aanvragen van DigiD, ID-kaart, rijbewijs of studiefinanciering, maar ook zaken als bijbaantjes en huur- en zorgtoeslag. Om bij deze groep de digitale zelfredzaamheid te vergroten, biedt Stichting Digisterker twee programma’s aan: de lessen ‘Doe je digiding’ en het inloopspreekuur ‘Digidingen-desk’. Beide kunnen in het kader van digitale geletterdheid in...

  Bekijk details van Twee ‘digidingen’ voor betere online vaardigheden (v)mbo

 • Bestel nu: BIEB Magazine

  26 juni 2018

  Eind september is het weer zover. Mooi op tijd voor de Kinderboekenweek. Dan verschijnt het nieuwe BIEB Magazine. Een luchtige en informatieve kijk-lees-doe uitgave voor ouders/verzorgers én voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Met 44 pagina’s korte interviews, zoekplaatjes, puzzels, tips en weetjes om samen te lezen, te praten, te spelen en te onderzoeken. Met BIEB Magazine worden ouders zó geprikkeld, dat ze — spelenderwijs — actiever met hun kind en taal aan de slag gaan.

  Bekijk details van Bestel nu: BIEB Magazine

 • Kinderpostzegels introduceert Lokaal Besteden

  14 juni 2018

  In september gaat de jaarlijkse Kinderpostzegelactie weer van start. Dit jaar is er een nieuw onderdeel: Lokaal Besteden. Om kinderen meer te betrekken bij het doel van de Kinderpostzegelactie, kunnen scholen een deel van het opgehaalde geld besteden aan een goed doel in de omgeving van de school. Een school mag ook het lezen stimuleren voor kinderen op de eigen school via Stichting Lezen. Een mooie kans voor scholen om budget te realiseren voor leesbevordering. Help jij mee?

  Bekijk details van Kinderpostzegels introduceert Lokaal Besteden

 • Inspiratiedag: Van BoekStartbaby tot Leesbeest op school (vol!)

  14 juni 2018

  BoekStart bestaat 10 jaar en bereikt samen met de Bibliotheek op school inmiddels 750.000 kinderen. Dat is een prachtig resultaat waar we trots op mogen zijn! De eerste BoekStartbaby’s van destijds zijn inmiddels tien jaar en profiteren van de Bibliotheek op school. Het jubileum is een goede aanleiding om met elkaar terug te kijken op wat er is bereikt en vooruit te blikken op de toekomst.

  Bekijk details van Inspiratiedag: Van BoekStartbaby tot Leesbeest op school (vol!)