Aan de slag met De Schoolschrijver-maand

Gepubliceerd op: 6 december 2020 09:46

Voor scholen die niet in aanmerking komen voor het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver is er De Schoolschrijver-maand. De Schoolschrijver begeleidt tijdens deze maand de kinderen via het digibord. Met de mogelijkheid om de laatste digibordles te vervangen door een live-bezoek van een Schoolschrijver. In de toolkit van de Bibliotheek op school vind je een instructie voor leesconsulenten over De Schoolschrijver-maand, waarvoor verschillende themamaanden zijn ontwikkeld.

Rol voor de bibliotheek

Als leesconsulent kun je prima aansluiten bij de diverse Schoolschrijver-maanden. In de instructie hebben we hiervoor verschillende scenario’s beschreven. De instructie is te vinden in de toolkit Lezen.

Veel hangt af van de vraag in hoeverre het inzetten van De Schoolschrijver-maand een weloverwogen keuze van de school is, in aansluiting op het leesbeleid. De rol van de bibliotheek varieert dan van ad hoc inspelen op het thema van De Schoolschrijver-maand tot het helpen inbedden van De Schoolschrijver-maand in het jaarplan, gekoppeld aan specifieke doelen. Je kunt als leesconsulent in ieder geval een rol spelen bij de introductie van de Schoolschrijvers die op het digibord verschijnen. Verder kun je zorgen voor passende collectie in de groep of in de schoolbibliotheek. En na afloop kun je voortborduren op het enthousiasme dat De Schoolschrijver-maand heeft aangewakkerd voor het schrijven en voor de boeken.

Nieuwe Schoolschrijver-maand: Dichtgeheimen

De nieuwste Schoolschrijver-maand gaat over poëzie. Gedichten maken is voor kinderen een mooie manier om te leren spelen met woorden en te experimenteren met taal. In Dichtgeheimen gaan kinderen samen met de leerkracht gedichten lezen, zelf schrijven én voordragen. De Schoolschrijvers lezen in de lesvideo’s hun favoriete gedichten voor en onthullen hun dichtgeheimen. Ze delen boekentips, geven schrijfopdrachten en sporen aan om vooral zelf te gaan proberen. Zelf poëzie lezen brengt de kinderen op nieuwe ideeën, en leren voordragen geeft ze extra zelfvertrouwen. Voor jou als leesconsulent is Dichtgeheimen een goede aanleiding om die prachtige dichtbundels uit de Nederlandse jeugdliteratuur aan te reiken! Kijk op de site van De Schoolschrijver voor sneak previews van deze nieuwe Schoolschrijver-maand.

Meer informatie?

Kijk hier voor meer informatie over het Halfjaarprogramma van De Schoolschrijver.

Kijk hier voor meer informatie over de gratis online Introductiecursus De Schoolschrijver voor leesconsulenten.