Bibliotheekmonitor samenwerking onderwijs start 29 juni 2020

Gepubliceerd op: 23 juni 2020 10:41

De nieuwe ronde van de Bibliotheekmonitor (voorheen BOP) komt er weer aan. Bibliotheken kunnen de vragenlijsten (vve, po en vo) invullen van 29 juni tot 14 september. Begin juli krijgen bibliotheken van de KB een mail met alle nodige informatie. Op bibliotheekinzicht.nl staat informatie over het nieuwe onderzoek, en kun je infographics en dashboards vinden bij de Bibliotheekmonitor 2019. We roepen alle bibliotheken op om aan dit belangrijke onderzoek mee te werken.

Bibliotheek relevant voor leesoffensief

Met de resultaten van de Bibliotheekmonitor (voorheen BOP) krijgen we als branche cijfermatig inzicht in onze dienstverlening, ook over de Bibliotheek op school. Het is van groot belang dat we als bibliotheeksector aan onze financiers kunnen laten zien wat de reikwijdte is van ons werk, en wat het oplevert voor het onderwijs. Dat geldt voor schoolbesturen, en ook voor lokale, provinciale en landelijke overheden. De Bibliotheekmonitor laat zien hoe relevant de bibliotheek is voor het door de ministers aangekondigde leesoffensief.

Administratieve tool en Sterrenchecklist

Voor primair onderwijs kan ook dit jaar de administratieve tool voor scholen gebruikt worden, die met één druk op de knop alle gevraagde totaalgegevens levert in een overzichtelijke rapportage. In de toolkit Netwerk & Beleid vind je een toelichting op de administratieve tool. Een ander hulpmiddel is de Sterrenchecklist, waarmee je als bibliotheek kunt bepalen in hoeverre jouw dienstverlening aan scholen overeenkomt met de richtlijnen van het programma de Bibliotheek op school. In de Bibliotheekmonitor komt dit regelmatig aan de orde.

Demo dashboard bibliotheekinzicht.nl

Op initiatief van het kernteam de Bibliotheek op school heeft de KB in juni 2020 een demo verzorgd over het gebruik van het dashboard van de Bibliotheekmonitor. Met behulp van dit dashboard kunnen bibliotheken en POI’s meer inzicht krijgen in de lokale en provinciale uitkomsten van de Bibliotheekmonitor, en kunnen benchmarks uitgevoerd worden. Je kunt de demo terugkijken op bibliotheekinzicht.nl.