Biebtobieb verhuist, verhuis je mee?

Gepubliceerd op: 27 maart 2019 12:06

Tijdens het Nationale Bibliotheekcongres op 16 april wordt het vernieuwde Biebtobieb gelanceerd. Inmiddels hebben alle leden van het huidige Biebtobieb een uitnodiging voor het nieuwe platform gekregen, om een kijkje te nemen en eventuele groepen over te zetten. Na 16 april vervalt het huidige platform en de bijbehorende accounts. Ook de groepen van de Bibliotheek op school primair en voortgezet onderwijs verhuizen mee. Verhuis je mee?

 

‘Dit is het ideale platform om kennis te halen, én te brengen’, aldus Jan Gommer, directeur van het Flevomeer Bibliotheek. ‘Neem de uitdaging aan, kom uit je eigen omgeving en werk met het nieuwe Biebtobieb.’

 

Nieuwe Biebtobieb gebruiksvriendelijker

Het vernieuwde Biebtobieb is gebruiksvriendelijker. Informatie is overzichtelijker ingedeeld binnen een aantal thematische knooppunten uit de Gezamenlijke Innovatie- en Actieagenda: 

  • Jeugd & Onderwijs
    (waaronder de thema’s BoekStart, de Bibliotheek op school PO en de Bibliotheek op school VO)
  • Participatie & Zelfredzaamheid 
  • Persoonlijke ontwikkeling  
  • Verandering & Verbreding van de klassieke bibliotheek 
  • HR 
  • Marketing 

Je kunt je makkelijk aansluiten bij deze thematische hubs en de voor jou toepasselijke groepen, zodat je informatie makkelijk kunt delen en vinden. In de loop van de tijd gaan er meer groepen bij komen. Groepen die relevant zijn voor Onderwijs vermelden we op de betreffende themapagina’s.

Zelf kennis halen en brengen

Jan Gommer vertelt: ‘Ik was lid van het oude Biebtobieb, maar dat vond ik niet echt een inspirerende omgeving om kennis te delen of samen te werken. Nu ik betrokken ben bij een van de pilotteams voor het nieuwe Biebtobieb, merk ik dat dit platform daarvoor juist doeltreffend en laagdrempelig is. Je kunt makkelijker in contact komen met anderen uit de hele bibliotheekbranche met dezelfde vakinteresses. Er is hier veel kennis, maar een belangrijke sleutel is het gedrag: er is heel veel innovatie en kennis in de branche, maar we moeten het dan wel zelf ophalen en ook brengen naar collega’s.’

Kunst van Lezen al actief op nieuwe Biebtobieb

Drie pilotteams zijn al ingericht op het platform: HR-netwerk, Jeugd & Onderwijs en Marketing. ‘Het nieuwe Biebtobieb is frisser en moderner’, zegt Astrid van Dam, een van de moderatoren van de Bibliotheek op school primair onderwijs. 'Het nieuwe platform is overzichtelijker en biedt structuur, waardoor je sneller vindt wat je zoekt en het jou kan helpen in je werk.'

De hoofdgroepen, die onder Kunst van Lezen vallen, hebben we de laatste weken al redelijk gevuld met actuele berichten. Oude berichten en oude tools uit de oude BiebtoBieb omgeving zijn bewust niet overgezet. Het merendeel bestaat uit landelijke tools, die ook te vinden zijn in de verschillende toolkits op BoekStart-pro en DeBibliotheekopschool.nl. Check onder het tabje Bijlages voor jezelf of er nog andere documenten in je groepen zitten die je wilt downloaden.

Meer weten?

Neem voor praktische vragen over de nieuwe Biebtobieb omgeving contact op met Levien de Boer of plaats je vraag of opmerking in de Helpdesk.

Voor inhoudelijke vragen over de nieuwe groepen onder Jeugd & Onderwijs kun je terecht op info@debibliotheekopschool.nl of plaats hem in één van de nieuwe groepen.