Bijzondere dichtbundel over (laag)geletterdheid

Gepubliceerd op: 2 juli 2018 08:47

Voor de Week van de Alfabetisering hebben Stichting Lezen & Schrijven en Uitgeverij Plint een speciale editie van de dichtbundel DICHTER uitgegeven met gedichten die allemaal in het teken staan van (laag)geletterdheid. Stichting Lezen & Schrijven wil net als Stichting Lezen graag dat kinderen geletterd worden en dat laaggeletterdheid voor volwassenen bespreekbaar wordt. Help jij mee om deze speciale DICHTER onder de aandacht te brengen bij leerlingen en leerkrachten?

Informeer scholen

Natuurlijk werken bibliotheken dagelijks aan het voorkomen en bestrijden van laaggeletterdheid. Wat kun jij daarnaast nog doen om de Week van de Alfabetisering tot een succes te maken? Attendeer scholen uit jouw werkgebied op de campagne en enthousiasmeer hen om mee te doen. Alle organisaties die hun activiteiten aanmelden, ontvangen een actiepakket met een gratis exemplaar van DICHTER. Aan deze dichtbundel hebben een 30-tal bekende dichters meegewerkt, zoals Gouden Griffel winnares Bette Westera, Derek Otte en Annemarie van den Brink. Met illustraties van onder andere Job van Gelder.

Scholen kunnen als activiteit bijvoorbeeld een sponsorloop met kinderen of een boekenmarkt voor ouders organiseren. Of ze plannen in de campagneweek een voorleesmiddag. Zo kunnen leerkrachten gedichten voorlezen uit DICHTER, hierover met de kinderen in gesprek gaan en/of hierover een kleine expositie maken.

Win een klassenuitje naar de Efteling!

Stimuleer leerkrachten om kinderen niet alleen gedichten over (laag)geletterdheid te laten lezen, maar ook zelf een gedicht te schrijven. Wanneer de klas een gedicht tijdens de Week van de Alfabetisering instuurt, maken de leerlingen kans op een klassenuitje naar de Efteling!

Over de Week van de Alfabetisering

In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Zij hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Laaggeletterdheid raakt onze samenleving en is een groot maatschappelijk probleem. Kinderen die opgroeien in gezinnen met een laaggeletterde ouder presteren minder goed op school en lopen een verhoogd risico om op latere leeftijd ook laaggeletterd te worden.

Om aandacht te vragen voor deze problematiek organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. Van 3 t/m 9 september gaan in het hele land ruim 1.000 bibliotheken, gemeenten, bedrijven, ziekenhuizen en scholen actievoeren om het probleem aan te kaarten en een gezicht te geven.

Kunnen we op jouw steun rekenen? Samen zetten we laaggeletterdheid op de kaart!