Data Detox Kit en Data Detox Kids

Gepubliceerd op: 9 november 2020 17:06

Tijdens de Week van de Mediawijsheid (t/m vrijdag 13 november 2020 - thema ‘je hebt het zelf in de hand’) is de Data Detox Kit voor tieners en het theaterproject Data Detox Kids gelanceerd. Twee mooie tools waarmee we jongeren willen motiveren om over hun mediagebruik na te denken en hun digitale weerbaarheid te vergroten. De tools zijn te gebruiken door bibliotheken, scholen en jongerencentra.

Data Detox Kit voor tieners

De Data Detox Kit is ontwikkeld door Tactical Tech en vertaald door Fers (het Fries Bibliotheken Netwerk) en is nu klaar voor gebruik door bibliotheken en scholen. De Kit is prachtig materiaal om bewustwording rondom digitale weerbaarheid te kweken. Het gaat daarbij niet om het minderen van mediagebruik, maar juist over bewuster mediagebruik.

De Data Detox Kit voor tieners is opgebouwd uit vier thema’s: digitale privacy, digitale veiligheid, digitale gezondheid en desinformatie. In het gebruik wordt ingezet op doe-activiteiten, wat het een speelse leerervaring maakt.

De Kit is nu als downloadbare pdf beschikbaar, maar er komt nog een interactieve vorm. De verwachting is dat deze dit najaar ontwikkeld wordt.

Data Detox Kids: theaterscript voor en door tieners

Naast de Data Detox Kit wordt ook de Data Detox Kids gelanceerd. Samen met een groepje tieners is nagedacht over een manier om de thematiek van online privacy voor leeftijdsgenoten (10 tot 14 jaar) bespreekbaar te maken. Het werd een script voor een theaterstuk en een bijbehorend werkboek. Zo wordt het voor iedereen mogelijk om zelf een uitvoering te realiseren. Denk aan een eindejaarvoorstelling op school of een activiteit in de bibliotheek of het jongerencentrum.

Data Detox Game

Tijdens de Week van de Mediawijsheid strijden duizenden klassen in de MediaMasters om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Als onderdeel van de MediaMasters kun je ook dit jaar weer de Data Detox Game spelen. Met de Data Detox game leren kinderen in de leeftijd 10 tot 14 jaar op een laagdrempelige en leerzame manier over digitale privacy.

Meer weten?

Wil je als bibliotheek gaan werken met de Data Detox Kit en de Data Detox Kids? Ga dan naar de Data Detox Kit en voor het theaterscript en het begeleidende werkboek naar de Data Detox Kids. Beide materialen zijn kosteloos te gebruiken en in te zetten via de bibliotheken aan scholen.

Alle informatie over de campagne lees je op de website van Week van de Mediawijsheid.