De Bibliotheek op school na opengaan scholen

Gepubliceerd op: 23 april 2020 17:01

Dinsdag 21 april heeft minister-president Rutte de verlenging van maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus (COVID-19) bekendgemaakt. De basisscholen gaan onder voorwaarden weer open vanaf 11 mei, de vestigingen van bibliotheken blijven in ieder geval gesloten tot 20 mei.

Wat te doen met De Bibliotheek op school en de rol van de leesconsulenten?

In overleg met het kernteam de Bibliotheek op school van SPN, en met KB, VOB en Stichting Lezen is de volgende leidraad opgesteld:

• Zeker tot 20 mei gaan leesconsulenten niet naar de basisscholen.
Als de bibliotheekvestigingen daarna weer open gaan, kunnen leesconsulenten alleen in overleg met de school de leerkrachten weer op school ondersteunen. Voorwaarde daarbij kan bijvoorbeeld zijn dat dat alleen mogelijk is als ook andere volwassenen (ouders, medewerkers van andere organisaties) weer de school in mogen. Houd er rekening mee dat hier pas na de zomervakantie sprake van zou kunnen zijn.

• Houd contact met de leescoördinator en de schooldirectie en stem af wat kan en waar behoefte aan is. Het kan zijn dat het onderwijs zich eerst vooral wil richten op het op gang brengen van de onderwijsprocessen. In het gesprek met de scholen kan benadrukt worden dat lezen ook rust kan brengen voor kinderen en in de klas. Geef daarbij ook aan hoe je als leesconsulent in deze fase kan ondersteunen.

• Verzamel handige tips in een online nieuwsbrief of op je website en stuur regelmatig een update naar de leerkrachten. Maar overlaad ze niet! Kijk regelmatig op biebtobieb waar collega’s mee bezig zijn.

• Wijs de leerkrachten op digitale alternatieven zoals de ThuisBieb (verlengd tot 1 juni), LuisterBieb en de achterliggende online Bibliotheek. Voor de kleuters zijn er bijvoorbeeld Bereslim en de Voorleeshoek. Meld initiatieven als Huisarrest van De Schoolschrijver en Schrijver op je scherm van de Schrijverscentrale. Er is een lijst met online bronnen voor taal- en leesplezier beschikbaar in de toolkit Lezen. Stichting Lezen heeft ook een overzicht gemaakt met leesbevorderingactiviteiten voor thuis.

• Als de school de uitleen opstart, is registratie van latere zorg. Uitgeleende materialen gaan tot nu toe 72 uur in quarantaine voor ze weer opgenomen kunnen worden in de collectie.

Meer informatie?

Voor actuele informatie verwijzen we je naar Biebtobieb. Daar plaatsen collega's in de diverse groepen nieuwsberichten: Jeugd & Onderwijs, de Bibliotheek op school po/vo, kansen/crisisbieb. Lees ook de nieuwsbrief de Bibliotheek op school.