De nieuwsgierige schrijver

Gepubliceerd op: 4 mei 2020 12:58

In 2020 vieren we 75 jaar vrijheid! De Schrijverscentrale en het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn een bijzonder project gestart: Auteurs voor Vrijheid. Deze auteurs komen online op bezoek in de klas met een uniek verhaal over vrijheid en onvrijheid. Om kinderen uit groep 7 en 8 goed voor te bereiden op het auteursbezoek hebben de Bibliotheek op school en De Schrijverscentrale de voorbereidingsles ‘De nieuwsgierige schrijver’ gemaakt.

In de voorbereidingsles De nieuwsgierige schrijver maken de kinderen kennis met onderzoek doen en schrijven ze, net als de schrijver, met nieuwe informatie een eigen tekst. Dit lesprogramma voor de bovenbouw van het primair onderwijs is online te maken en daarmee erg toegankelijk. Kinderen in groep 7/8 kunnen deze les voor het grootste deel zelfstandig maken. Kijk op auteursvoorvrijheid.nl voor het lesprogramma en meer informatie.

Auteurs voor Vrijheid

Met Auteurs voor Vrijheid staat De Schrijverscentrale stil bij verhalen over de Tweede Wereldoorlog en vragen ze aandacht voor belangrijke thema’s in onze samenleving, zoals vrijheid, verzet, de invloed van kolonialisme en de vluchtelingencrisis. 75 jaar na de bevrijding zijn deze onderwerpen nog steeds actueel en relevant. Er bestaat een rijkdom aan verhalen en teksten die helpen om het debat over vrijheid levend te houden. Schrijvers kunnen, door een net iets andere invalshoeken te kiezen, diepte en nuance geven aan het debat.

Over de auteurs

De Schrijverscentrale nodigde 75 auteurs uit een gezamenlijk schrijversboegbeeld te vormen in het Herdenkingsjaar. De auteurs schrijven over vrijheid en onvrijheid vanuit verschillende invalshoeken (literair, maatschappelijk, filosofisch) en binnen uiteenlopende genres: van prentenboek, romans, poëzie tot non-fictie. Met Kader Abdolah, Jessica Durlacher, Abdelkader Benali, Nelleke Noordervliet, Jacques Vriens, Simone van der Vlugt en vele anderen.

Schrijver op je scherm

Leerkrachten kunnen hun programma verrijken met een online bezoek van een schrijver of illustrator. Dat kan via de startup Schrijver op je scherm, een initiatief van De Schrijverscentrale. De KB, de nationale bibliotheek van Nederland, ondersteunt het initiatief met een stimuleringsbijdrage.