Twee ‘digidingen’ voor betere online vaardigheden (v)mbo

Gepubliceerd op: 28 juni 2018 12:27

Veel leerlingen en studenten in het (v)mbo blijken moeite te hebben met het regelen van hun zaken met de digitale overheid. Denk hierbij aan het aanvragen van DigiD, ID-kaart, rijbewijs of studiefinanciering, maar ook zaken als bijbaantjes en huur- en zorgtoeslag. Om bij deze groep de digitale zelfredzaamheid te vergroten, biedt Stichting Digisterker twee programma’s aan: de lessen ‘Doe je digiding’ en het inloopspreekuur ‘Digidingen-desk’. Beide kunnen in het kader van digitale geletterdheid in een Bibliotheek op school vo worden ingezet.

Jongeren hebben wel zogenoemde ‘lifestylevaardigheden’ (gebruik van sociale media, video’s, games), maar ze hebben onvoldoende digitale vaardigheden die nodig zijn op de arbeidsmarkt of in het contact met de overheid. Ze kunnen de informatie niet vinden en vinden de teksten en procedures op de overheidssites ingewikkeld. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de tweedejaars leerlingen in het vo niet zelfstandig een computer kan gebruiken om informatie te verzamelen en te beheren. Vooral leerlingen in het vmbo en het mbo hebben daar veel moeite mee.

Doe je digiding

Digisterker ontwikkelde het afgelopen jaar het lesprogramma Doe je digiding voor de bovenbouw van het vmbo en voor het mbo. De lessen richten zich op thema’s als identiteit, bijbaan, studeren en verkeer. De begeleiding kan worden gedaan door docenten (burgerschap/maatschappijleer) of door een leesmediaconsulent/mediacoach van de Bibliotheek op school in het kader van digitale geletterdheid. Meer informatie over de lessen in de brochure.

Meld je school nu aan voor 1 jaar gratis lessen
Komend jaar kunnen maximaal 10 scholen in een tweede pilotronde gratis gebruik maken van de lessen Doe je digiding. Meer informatie in de flyer Voorwaarden voor gratis licentie Doe je digiding. Aanmelden kan bij Angeliek van der Zanden (zie onderaan).

Digidingen-desk

Digidingen-desk is een inloopspreekuur voor jongeren in het vmbo en mbo die moeite hebben met het online regelen van zaken met de digitale overheid. Het spreekuur kan zowel in de bibliotheek als op school (bijvoorbeeld in een Bibliotheek op school vo) worden opgezet.
Voor dit inloopspreekuur heeft Digisterker samen met 4 pilotbibliotheken een handleiding opgesteld, met financiële ondersteuning van de Koninklijke Bibliotheek. Je kunt per e-mail (zie contact hieronder) een wachtwoord aanvragen voor gratis toegang tot de website www.digidingen-desk.nl. Hier vind je de nodige instrumenten en promotiemateriaal.

Meer informatie

Voor meer informatie: Angeliek van der Zanden, Programmaleider Jongereneducatie Stichting Digisterker, angeliek.vanderzanden@digisterker.nl of 06 27436189.
En volg ook de biebtobiebgroep Digisterker om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.