Een dag uit het leven van

Gepubliceerd op: 9 november 2012 10:49

Via Twitter is er een oproep uitgegaan naar alle mediacoaches in Nederland. Aan hen is gevraagd een dag uit hun leven te beschreven. Annemarie van der Riet, lees-mediacoach van Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid, beschrijft een dag uit haar leven.

'Ik word wakker van mijn dochter, die op de iPad een boek voorleest aan haar broertje.

Vandaag ga ik met een bus met 10 leerkrachten en 18 ouders van de 5 Nijmeegse Bibliotheek-op-Scholen die ik onder m'n hoede heb naar de Gelderse BoS-academie. In de bus vertel ik de gasten een verhaal over de juf van m'n lagere school, die een heel project rondom Alfred Jodocus Kwak organiseerde. Een van de momenten in mijn leven die bij mij het vuurtje van lezen is leuk aanstak.

We komen aan in Apeldoorn bij CODA, waar de BoS-academie dit jaar wordt georganiseerd. Buiten worden we opgewacht door kinderboekfiguren die ons naar binnen leiden. Binnen start de bijeenkomst, in een zaal vol ouders, leerkrachten en lees-mediacoaches, met een inspirerende enthousiaste leerkracht uit Rotterdam. Hij vertelt hoe hij ziet dat zijn kinderen, zeker ook de moeilijk lezende kinderen, baat hebben bij digitaal boekenkeuze. Daarna vertelt een ouder uit onze bus hoe we op haar school een aardig clubje van ouders hebben, die een cursus 'met passie voorlezen voor de groep' kregen van de school en hoe ze dat nu elke maand met volle overgave doet voor diverse groepen in de school. Ze doet dit verhalend aan de hand van een zelfgemaakt groot boek. Prachtig. Beide sprekers geven later een workshop met meer verdieping over dit thema.

Dan zoeken alle deelnemers de ruimte voor een workshop waar ze eerder op hebben ingeschreven. Een greep uit deze workshops: 'Hoe begeleid ik mijn kinderen bij boekenkeuze via EducatWise?', 'Hoe betrek ik ouders die zelf niet goed lezen bij leesbevordering van hun kind?', 'Praten over boekbeleving', 'De beste Apps bij leesbevordering te gebruiken op je digiboard of iPad', 'Interactief voorlezen met passie', 'Informatievaardigheden' en nog meer.

De afsluiter van de dag is de lancering van de landelijke digitale toolkit voor ouders en leerkrachten met tips en tools over hoe je kinderen begeleidt in leesbevordering en mediawijsheid.

In de bus weer naar Nijmegen hoor ik enthousiaste verhalen. Volgend jaar meer bussen!

Thuisgekomen zoek ik met m'n jongste zoon via de iPad op EducatWise een boek om te reserveren en direct te downloaden. Ik lees het hem voor het slapen gaan voor... Dan mag ik even tijd voor mezelf. Ik What's App nog wat naar m'n directeur over mijn dag.'