Hoe informatievaardig zijn de leerlingen eigenlijk?

Gepubliceerd op: 19 december 2014 16:06

Tijdens het Nationaal Bibliotheekcongres op 10 december is de informatievaardighedentest Geheim agent A.A.P. gelanceerd, gericht op leerlingen uit groep 7 en 8. De bijbehorende website bevat informatie voor kinderen, bibliotheken, scholen en ouders over mediawijsheid en informatievaardigheden.

Hoe staat het ervoor met het zoeken, vinden, selecteren en interpreteren van online en offline informatie van de kinderen uit groep 7 en 8? Het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken ontwikkelde in samenwerking met Mijn Kind Online een spannende en leerzame quiz voor de Bibliotheek op school. Aan de hand van een vragenlijst, die ingekaderd is in een spannend verhaal, wordt bij kinderen getoetst hoe informatievaardig ze zijn.

Op Geheimagentaap.nl nemen een heldhaftige geheim agent en zijn robohond het op tegen allerlei schurken. Tijdens het avontuur moet A.A.P. een aantal vragen beantwoorden waarmee hij uiteindelijk de wereld kan redden! De resultaten worden opgestuurd naar de leerkracht, zodat hij een indruk krijgt hoe het met de informatievaardigheid van zijn klas gesteld is. Bibliotheken kunnen deze gratis test en de resultaten gebruiken om het gesprek met scholen aan te gaan en te kijken hoe zij gezamenlijk, via structurele aandacht, de informatievaardigheden van kinderen kunnen verbeteren.