Kopgroep de Bibliotheek op school: samen werken aan duurzame resultaten

Gepubliceerd op: 2 oktober 2018 08:13

Twaalf basisscholen en twaalf bibliotheken door heel Nederland hebben de afgelopen twee jaar intensief samengewerkt aan het stimuleringstraject de Bibliotheek op school van Kunst van Lezen. Extra middelen zijn ingezet om een serieuze slag te maken in het bevorderen van lezen op school en thuis. Door gebruik te maken van de monitor en samen aan creatieve projecten rondom leesbevordering te werken is er heel wat bereikt.

Een wereld te winnen aan leesbevordering

Tijdens de Inspiratiedag op donderdag 20 september in de RAI in Amsterdam hebben de betrokken scholen en bibliotheken de resultaten van de afgelopen twee jaar gepresenteerd. Op alle locaties is door middel van intensieve samenwerking aan specifieke doelen gewerkt. Dat varieerde van kleine doelen, die goed met de monitor te volgen waren (alle jongens in groep 4 hebben meer plezier in lezen), tot doelen als: de gemeente en de bibliotheek ondersteunen wegens aanhoudend succes van de Bibliotheek op school met extra uren voor de leesconsulent.

Duidelijk werd dat, met een goed opgezette samenwerking tussen basisscholen en bibliotheken, er een wereld te winnen is in het kader van leesbevordering. Het creƫren van een levende leescultuur op de basisschool is, met de juiste aanloop, inzet en samenwerking, beslist een haalbare doelstelling.

Opbrengsten en filmpjes in de toolkit

Enkele van de gepresenteerde succesvolle interventies delen de deelnemende scholen en bibliotheken graag in de toolkit Netwerk & beleid onder Opbrengst intensieve stimuleringsregeling 2016-2018.

Kijk ook op de filmpagina voor video's van de opbrengsten van de intensieve stimuleringsregeling.