Kunst van Lezen met verve aanwezig op NOT2019

Gepubliceerd op: 4 februari 2019 14:12

Van 22-26 januari is de Doorgaande lijn Boekstart-de Bibliotheek op school mooi neergezet op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in de Utrechtse Jaarbeurs. Met een frisse stand, twee inspirerende magazines en dertig enthousiaste vertegenwoordigers was de sfeer eensgezind en optimistisch. Een belangrijk signaal naar alle professionals in onderwijs en kinderopvang dat de programma’s stevig staan. Het bezoek van Jacques Vriens aan de stand, waarbij hij zijn eigen quote op de muur herkende, was de kers op de taart!

Om uit te delen: magazines voor 0-12 jaar en voortgezet onderwijs

Ook dit jaar zijn er weer veel magazines uitgedeeld met tips voor geslaagde leesbevordering. Van Boekstartbaby tot leesbeest op school! inspireert zowel de kinderopvang als het primair onderwijs met succesvolle voorbeelden van samenwerking en het belang van (voor)lezen.
Het magazine De Bibliotheek op school voortgezet onderwijs legt de nadruk op hoe de samenwerking tussen bibliotheek en middelbare scholen voor meer leesplezier, leesmotivatie en taalvaardigheid zorgt, bijvoorbeeld in schakelklassen. In beide edities vind je een overzicht van de landelijke programma’s en informatie over de digitale diensten van de Koninklijke Bibliotheek.

Natuurlijk zijn er nog magazines over. Deze zijn beschikbaar voor alle bibliotheken, om te gebruiken als relatiegeschenk aan scholen die al meedoen met de Bibliotheek op school of die enthousiast gemaakt moeten worden. In februari wordt de voorraad verdeeld over alle provincies. Elke POI zorgt voor een passende verspreiding binnen haar eigen netwerk. Voor vragen en verzoeken neem je contact op met de coördinator van jouw POI.

Steeds meer herkenning

Nog vaker dan in 2017 hoorden we bezoekers zeggen dat ze de Bibliotheek op school al hebben. De meesten noemden die samenwerking erg waardevol. Het gaat nu om verder uitbouwen en intensiveren. Er zijn veel badges gescand van bezoekers die interesse en/of vragen hadden. Elke bibliotheek ontvangt via de POI de contactgegevens uit je eigen werkgebied. Bij ondersteuning om aan het gevraagde te voldoen kun je altijd terugvallen op je POI, het landelijke kernteam of, voor het voortgezet onderwijs, op de nieuwe regioteams.

We kijken met elkaar terug op een geslaagde week. Dus opnieuw veel dank aan iedereen die zijn of haar steentje heeft bijgedragen en het succes op deze NOT mogelijk heeft gemaakt!