Lancering queerboeken.nl met verkiezing Beste Queer Fragment

Gepubliceerd op: 5 februari 2019 11:08

De Leescoalitie heeft in samenwerking met COC Nederland de website queerboeken.nl opgezet. Deze website is bedoeld voor zowel leerlingen als docenten en wil laten zien welke prachtige LHBTI-rolmodellen er bestaan in de literatuur. Een mooie gelegenheid voor leesconsulenten in het voortgezet onderwijs om deze collectie onder de aandacht te brengen

Herkenning en inzicht

Uit recent onderzoek van COC Nederland in samenwerking met Colombia University blijkt dat LHBT(I)-leerlingen het nog steeds zwaar hebben op school. Een van de manieren waarop de situatie verbeterd kan worden, is door in de lessen aandacht te besteden aan LHBTI-onderwerpen en ruimte in het curriculum te maken voor LHBTI-rolmodellen uit sport, geschiedenis en literatuur.

Queerboeken.nl hoopt hieraan bij te dragen door tips te geven voor mooie LHBTI-boeken vol literaire rolmodellen. Rolmodellen die LHBTI-leerlingen herkenning bieden, maar die ook niet-LHBTI-leerlingen meer inzicht geven in het leven van LHBTI-medeleerlingen. De geselecteerde titels worden ingeleid met een beschrijving over het boek en de context waarin het is verschenen. De website wordt vier keer per jaar aangevuld met nieuwe titels.

Verkiezing Beste Queer Fragment

Queerboeken.nl is nu al te bezoeken, maar om de lancering te vieren en de website onder de aandacht te brengen start op Valentijnsdag de verkiezing van het Beste Queer Fragment.

Speciaal voor deze verkiezing is de bundel QueerBoeken samengesteld. Hierin staan de favoriete queerfragmenten van Rik van de Westelaken, Sherida Spitse, Valentijn De Hingh, Tim den Besten en Özcan Akyol. Arthur Japin schreef een voorwoord. Deze uitgave wordt op Valentijnsdag verspreid onder scholieren via GSA’s (groepen scholieren van allerlei seksuele oriëntaties en gender identiteiten die zich op hun eigen school inzetten voor vrijheid en gelijkheid voor iedereen). De fragmenten uit de bundel zijn vanaf 14 februari ook voor docenten te downloaden op de website.

Wat kunnen docenten doen?

De Leescoalitie stimuleert docenten om vanaf Valentijnsdag gedurende vijf dagen iedere dag één fragment uit de bundel in de les te bespreken. Dit kan in de lessen Nederlands, maar bijvoorbeeld ook bij Maatschappijleer of Burgerschap.

Meer tips hiervoor zijn te vinden op www.queerboeken.nl/voor-docenten. Natuurlijk is het belangrijk om ook gedurende de rest van het jaar queerboeken.nl te gebruiken ter inspiratie, zodat iedereen zich kan herkennen in verhalen over onder andere de liefde.