Lancering vernieuwd Diploma Veilig Internet

Gepubliceerd op: 1 november 2018 16:01

Van 16 t/m 23 november is de Week van de Mediawijsheid en in deze week lanceert de KB met trots het vernieuwde lespakket Diploma Veilig Internet (DVI). Dit pakket biedt de leerkracht opdrachten en ondersteunend materiaal.

Diploma Veilig Internet

Het Diploma Veilig Internet is bedoeld voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8. Aan de hand van vijf thema’s leren zij om te gaan met en zich bewust te worden van de mogelijkheden en risico’s van internet. De vijf thema’s zijn:

1. Wie ben jij?
    Over wat is persoonlijke informatie en wat geef je (onbewust) vrij op het internet.
  2. Ik surf veilig!
    Over privacy-instellingen, wachtwoorden, phishing en hacking.
  3. Is alles waar?
    Over beïnvloeding, clickbait, reclame (te mooi om waar te zijn).
  4. Speurneuzen!
    Over het opzetten en toepassen van een goede zoekstrategie (Big Six stappen).
  5. Meedoen!
    Over vloggen, selfies, persoonlijke informatie weggeven en hoe belangrijk is internet voor jou?

Spelenderwijs aan de slag

Het pakket bevat een ingangstoets en een toets die de leerlingen kunnen maken om een diploma te krijgen. Alles is volledig nieuw opgezet en biedt de mogelijkheid om een thema en een opdracht te kiezen die past binnen de eigen lessen. Bij veel van de opdrachten worden de kinderen niet aan het werk gezet met digitale middelen, maar doen ze juist spelenderwijs of in groepsgesprekken kennis op. Zij worden zich bewust van het mooie van internet, maar ook van de gevaren ervan. Leerkrachten kunnen de leerlingen online de DVI-game laten doen. In een veilige en educatieve omgeving gaan leerlingen op een speelse manier met mediawijsheid aan de slag.

Beschikbaarheid en updates

Het lespakket Diploma Veilig Internet is vanaf 16 november bereikbaar op het vertrouwde adres www.diplomaveiliginternet.nl. Zodra tools en instructiefilms beschikbaar zijn worden deze in de toolkit Mediawijsheid geplaatst.

De update van dit lespakket, waarvan de KB eigenaar is, is uitgevoerd door Stichting Samenwerkende POI’s Nederland met medewerking van Centre of Expertise Cyber Security Haagse Hogeschool. Voor vragen neem je contact op met Andrea Berkelder.

Week van de Mediawijsheid

Tijdens de Week van de Mediawijsheid spelen leerlingen van groep 7 en 8 de game MediaMasters. De bibliotheek is dit jaar goed vertegenwoordigd in dit mediawijsheidspel. In de virtuele bibliotheek in de wereld van MediaMasters spelen de leerlingen namelijk een deel van de game van Diploma Veilig Internet.

De Week van de Mediawijsheid is een initiatief van Mediawijzer.net, het Nederlandse netwerk voor mediawijsheid dat wordt aangestuurd door vijf toonaangevende organisaties op het gebied van mediawijsheid: ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, Kennisnet, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NPO en de Koninklijke Bibliotheek.