Masterclass Werken aan geletterdheid binnen het gezin

Gepubliceerd op: 11 september 2018 09:26

Dit najaar organiseren we een masterclass over een gezinsaanpak laaggeletterdheid (focus op NT1) voor je eigen bibliotheek. Kinderen uit laaggeletterde gezinnen hebben een grote kans om zelf ook laaggeletterd te worden. Wat kan de bibliotheek doen om die cyclus van laaggeletterdheid te doorbreken? Met de masterclass willen we de handen ineenslaan en vanuit de programma’s BoekStart, de Bibliotheek op school en Basisvaardigheden samenwerken om een bijdrage te leveren aan het doorbreken van die cyclus.

Met deze gezinsaanpak ondersteunen we ouders in het verder ontwikkelen van hun basisvaardigheden én helpen we ze bij het voeren van een positieve (voor)leesopvoeding. Op die manier wordt de taalontwikkeling van hun kinderen gestimuleerd. De integrale gezinsaanpak vergroot de impact van nieuwe en bestaande initiatieven en geeft bovendien de kans om meer te doen voor moeilijk bereikbare groepen, zoals NT1-ouders.

Preventie en curatie verbinden

Tijdens de landelijke kennisdag Laaggeletterdheid: voorkomen en bestrijden op 17 mei hebben we een begin gemaakt met het verbinden van preventie en curatie binnen de bibliotheek. Die lijn zetten we graag voort in de masterclass van dit jaar. Juist in zo’n setting kun je je eerst laten inspireren om direct daarna aan de slag te gaan met het opstellen van een eigen stappenplan. Petra Doelen van Lost Lemon, projectleider van Laaggeletterden in Beeld en Hoger Bereik, deelt haar ervaringen en begeleidt je bij het maken van dat plan.

BoekStart, de Bibliotheek op school en Basisvaardigheden samen

Voor iedere masterclass nodigen we per bibliotheekorganisatie een team uit waarin zowel de kennis en ervaring vanuit Jeugd & Onderwijs als vanuit Basisvaardigheden aanwezig is. De masterclass richt zich met name op beleidsmatig en tactisch niveau: er is vooral aandacht voor processen en minder voor concrete activiteiten. Per team is er plaats voor maximaal 3 deelnemers.

Wanneer, waar en door wie?

Met de kennis en ervaring van onderzoeken en reeds lopende projecten, en met de inspirerende tools vanuit het project Hoger bereik hebben we een afwisselend programma samengesteld. De masterclass duurt in totaal 3 uur.

De masterclass is een initiatief van Kunst van Lezen in samenwerking met vier POI’s (Rijnbrink, Biblionet Drenthe, Cubiss en ProBiblio). De masterclass wordt op zes plekken in het land gegeven. Deelname is in iedere provincie mogelijk; het programma is overal hetzelfde. Reserveer alvast een plek in je agenda!

Meld je aan via het aanmeldformulier masterclass najaar 2018.

Middag 13.30-16.30 uur Datum Locatie Organisatie
Maandagmiddag 12 november Hoofddorp ProBiblio