Nederland Leest Junior 2020

Gepubliceerd op: 14 april 2020 17:02

Omslag Dwars door de storm

Dit jaar staat het boek ‘Dwars door de storm’ (Leopold) van Martine Letterie en Karlijn Stoffels centraal tijdens Nederland Leest Junior. Met de hele klas dit boek lezen biedt een mooie kans om met elkaar in gesprek te gaan over familie en de geschiedenis van je omgeving.

De junioreditie van Nederland Leest biedt de kans om je als bibliotheek te profileren in het onderwijs. Een cadeautje voor je educatieve doelgroepen. Dit jaar is Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels (Leopold) het cadeau van de bibliotheek. De campagne Nederland Leest Junior 2020 duurt de hele maand november en richt zich op schoolkinderen van groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2.

Toekomstdromen

Groningen, 1953. Tjakkie heeft maar één droom: naar de hbs. Maar arbeiderskinderen leren niet door. Toch start ze op school met voorbereidingen voor de hbs. Haar ouders mogen er niets van weten.

De op Ambon geboren Jacob speelt het liefst gitaar. Rock-‘n-roll, juist de muziek waar zijn vader zo’n hekel aan heeft. Samen met zijn familie komt Jacob naar het woonoord in Finsterwolde, dat met zijn kaalheid in schril contrast staat met de prachtige schelpenstranden die hij zich herinnert van Ambon.

De werelden van Tjakkie en Jacob hadden niet meer kunnen verschillen. Toch delen ze iets heel belangrijks: een droom die lijnrecht tegen die van hun ouders ingaat.

Activiteitenplan, Juniorpakket en instructie

Nederland Leest Junior is een van de campagnes waarmee de Bibliotheek op school werkt. Bespreek bij het opstellen van het activiteitenplan voor het komende schooljaar met de leescoördinator welke activiteiten tijdens Nederland Leest Junior uitgevoerd zullen worden.

Bij het campagneboek verschijnt een op maat gemaakt pakket met lessuggesties voor in de klas, in samenwerking met de Bibliotheek op school. Scholen kunnen vanaf 20 april 2020 de pakketten bestellen via kinderboekengids.nl en bij hun boekhandel. De bestelperiode voor bibliotheken gaat dit jaar 6 mei van start.

Vanuit de Bibliotheek op school zorgen we na de zomervakantie voor een instructie voor de leesconsulent. Wil je weten wat er in zo’n instructie staat? Neem dan alvast een kijkje bij de instructie van Nederland Leest Junior 2019.

Nederland Leest - thema

Begin mei wordt het thema en het boek van de volwassen editie van Nederland Leest bekend gemaakt. Heeft u in de tussentijd al vragen dan kunt u terecht bij de afdeling Educatie van CPNB.