Nederland Leest Junior houdt klimaatspijbelaars bij de les

Gepubliceerd op: 19 maart 2019 10:52

Lente of winter, de natuur blijft prachtig door de seizoenen heen. Maar ze is ook kwetsbaar en van slag. In tijden van klimaatverandering, smeltende ijskappen en klimaatspijbelaars wordt de roep om duurzaamheid steeds luider en duidelijker. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde en diverse leefwereld te behouden voor de toekomst? Over dit onderwerp – duurzaamheid – gaan we met elkaar in gesprek op scholen en in bibliotheken door heel Nederland.

De Junioreditie van Nederland Leest is een mooi moment om je als bibliotheek te profileren in het onderwijs. Een cadeautje voor je educatieve doelgroepen. Dit jaar staat Borealis van Marloes Morshuis (Lemniscaat) centraal in de bibliotheek. De campagne Nederland Leest Junior 2019 duurt de hele maand november en richt zich op schoolkinderen van groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2.

IJzingwekkende ecothriller

In het verhaal worden kinderen van over de hele wereld ontvoerd en naar een geheime locatie in Alaska gebracht. Daar, in de ijzige kou, worden de ‘uitverkorenen’ opgeleid om een dreigende klimaatramp te overleven. Maar zitten zij daar wel op te wachten? Na het lezen van dit spannende verhaal over klimaatverandering zal het gesprek over duurzaamheid in de klas makkelijk op gang komen.

Marloes Morshuis debuteerde in 2015 met het jeugdboek Koken voor de keizer. Daarna verschenen Borealis en De schaduwen van Radovar. Eerder werkte ze onder meer als campagnecoördinator voor een politieke partij, redacteur en tekstschrijver. Eind 2019 verschijnt haar vierde jeugdboek.

Activiteitenplan, Juniorpakket en instructie

Nederland Leest Junior is een van de campagnes waarmee de Bibliotheek op school werkt. Bespreek bij het opstellen van het activiteitenplan voor het komende schooljaar met de leescoördinator welke activiteiten tijdens Nederland Leest Junior uitgevoerd zullen worden.

Bij het campagneboek verschijnt een op maat gemaakt pakket met lessuggesties voor in de klas, in samenwerking met Kunst van Lezen en de Bibliotheek op school. Bibliotheken kunnen van 18 maart tot 15 april 2019 de pakketten bestellen bij CPNB. Scholen kunnen van 6 mei t/m 2 juni 2019 de pakketten bestellen via Kinderboekengids.nl en bij hun boekhandel.

Meer informatie over de campagne - ook voor scholen - is te vinden op www.nederlandleest.nl/junior. Vanuit de Bibliotheek op school zorgen we na de zomervakantie voor een instructie voor de leesconsulent. Wil je weten wat er in zo’n instructie staat? Neem dan alvast een kijkje bij de instructie van Nederland Leest Junior 2018.