Nieuw: Hoe? Zo! Mediawijs

Gepubliceerd op: 14 januari 2019 12:28

www.hoezomediawijs.nl

In december 2018 lanceerde Mediawijzer.net de website Hoezomediawijs.nl. Hier kunnen kinderen en jongeren vanaf 10 jaar aan de slag met mediawijze thema’s. De website biedt basiskennis door middel van betrouwbare informatie, educatieve filmpjes en doe-opdrachten.

Leuk, veilig en slim gebruik van (sociale) media

Hoezomediawijs.nl is zo ingericht dat kinderen en jongeren er zelfstandig kunnen rondkijken en opdrachten kunnen maken, zowel thuis als op school. Het doel is om deze doelgroep te helpen op een positieve manier om te gaan met internet en sociale media. De ondertitel van de site is dan ook: leuk, veilig en slim gebruik van (sociale) media.

Meerdere mediawijze thema's

Op dit moment zijn zo’n 15 thema’s beschikbaar over mediawijze onderwerpen. De thema’s vallen binnen de volgende hoofdrubrieken:

  • Bescherm jezelf op internet
  • Veilig internet
  • Leuke dingen online
  • Vervelende dingen online
  • Wat is betrouwbaar online
  • Belangrijk voor jouw toekomst
  • Robots, techniek & computers

Ook tips voor ouders, leraren en leesconsulenten

Er is een toelichting voor ouders en leraren met suggesties over hoe de website ingezet kan worden, zowel thuis als op school. Ook wordt verwezen naar websites als Mediawijsheid.nl, MediaDiamant en de game MediaMasters. Hoezomediawijs.nl ondersteunt bestaande leerlijnen en is geen lesmethode.

Voor leesconsulenten die al met scholen werken aan mediawijsheid binnen de Bibliotheek op school is Hoezomediawijs.nl de moeite waard om onder de aandacht te brengen bij leerkrachten en bij ouders, of om zelf te gebruiken in lessen mediawijsheid in de klas. Het is een goede aanvulling op bestaand lesmateriaal, zoals bijvoorbeeld Diploma Veilig Internet dat in november 2018 is gelanceerd.