Nomineer jouw collega als NBD Biblion Jeugdspecialist 2019

Gepubliceerd op: 26 februari 2019 10:01

Heb jij een collega die echt een kei is op het gebied van kinder- en jeugdboeken en een held in het bevorderen van leesplezier bij kinderen en/of jongeren? Tot 15 april 2019 kunt je hem of haar voordragen voor de eretitel NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar.

Inspirator en verbinder

De bibliotheek draait om meer dan boeken. Om het aanbod aan activiteiten van de bibliotheek goed op de jonge doelgroep af te stemmen, is een alert gevoel voor alles wat kinderen en jongeren inspireert van belang. Evenals het combineren van nieuwe ontwikkelingen rond bijvoorbeeld digitale geletterdheid en 21e-eeuwse vaardigheden met de boekencollecties.

De NBD Biblion Jeugdspecialist is een goede verbinder tussen kinderen en de collectie en programmering van de bibliotheek. Leesplezier is een belangrijk instrument om de lees- en taalvaardigheid te vergroten en de jeugdspecialist weet uit ervaring dat er een boek is voor ieder kind en dat ieder kind plezier in lezen kan beleven. Vanuit die overtuiging is hij of zij in staat om op inventieve en inspirerende wijze kinderen boeken te laten ontdekken. Kennis van de collectie van de bibliotheek, basisscholen, van het aanbod van jeugdboeken en van de diverse doelgroepen, bijvoorbeeld moeilijk lezende kinderen, zijn daarbij vanzelfsprekend.

Deze eretitel is niet alleen weggelegd voor jeugdbibliothecarissen. Ook leesconsulenten, leescoaches, educatiemedewerkers of anderen die geweldige activiteiten organiseren worden van harte uitgenodigd voor deze nominatie.  

Meld je beste collega aan

Om het belang van dergelijke specialisten te benadrukken is de verkiezing tot NBD Biblion Jeugdspecialist in het leven geroepen. Van 4 februari tot 15 april 2019 kun je je collega’s voor deze prijs nomineren. Neem bij je toelichting zoveel mogelijk alle criteria van de jury mee.

Daarna zal een vakjury alle nominaties beoordelen en uiteindelijk de NBD Biblion Jeugdspecialist 2019 bepalen. De prijs wordt op woensdag 26 juni 2019 uitgereikt, gelijk met alle prijsuitreikingen van de Kinderjury.

Nomineer hier je collega