Podcasts inzetten voor leesbevordering

Gepubliceerd op: 6 december 2020 10:07

Luisteren naar podcasts heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. En er worden steeds meer en betere podcasts gemaakt, ook over lezen en over boeken. Voor leesconsulenten (en leerkrachten) bieden podcasts kansen voor verdieping, zowel van de eigen kennis als van leesbevorderingsactiviteiten. We zetten de kansen voor je op een rijtje, en geven voorbeelden van goede en relevante podcasts.

Redenen om naar podcasts te luisteren

Als leesbevorderaar kun je om verschillende redenen geïnteresseerd zijn in een podcast. Je kunt bijvoorbeeld jouw expertise over kinder- en jeugdliteratuur en leesbevordering willen uitbreiden. Daarnaast kan een podcast ook je kennis vergroten van de context waarbinnen jij aan leesbevordering werkt: het leesonderwijs op de school. En ten slotte kun je een podcast waardevol vinden omdat je hem kunt inzetten bij een activiteit voor kinderen.

Expertise uitbreiden

Als je een podcast zoekt om je expertise uit te breiden, kun je niet om De Grote Vriendelijke Podcast heen. Dit jaar winnaar van de Dutch Podcast Award (categorie Cultuur & Muziek), en in twee jaar tijd uitgegroeid tot een instituut op het gebied van kinder- en jeugdliteratuur. Met deze podcast kun je jouw kennis van kinder- en jeugdboeken verdiepen en vergroten. Verder besteedden verschillende onderwijspodcasts dit jaar aandacht aan leesbevordering, zoals Meesterwerk en Spiek. Het leesbureau maakt maandelijks de podcast VO leest! over leesbevordering in het voortgezet onderwijs. En ten slotte zijn er ook bibliotheken met een eigen podcast, zoals Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Over leesonderwijs

In verschillende publicaties in Nederland en Vlaanderen wordt de laatste tijd gepleit voor een effectief leesonderwijs, waarbij werken aan leesmotivatie wordt gezien als onmisbaar onderdeel van het leesonderwijs. Voor leesconsulenten kan het daarom van belang zijn om enige kennis te hebben van opvattingen over (lees)onderwijs. Behalve in publicaties en blogs, kun je die vinden in podcasts. Zoals de podcast van De vier sleutels voor een effectieve les, waarin verschillende onderwijskundigen aan het woord komen met opvattingen over leesonderwijs, zoals Anna Bosman en Kees Vernooy. Ook Tjipcast gaat o.a. over het onderwijs, in bijvoorbeeld een aflevering met Marita Eskes over lezen en met Paul Kirschner over hoe kinderen leren. Bij het NIVOZ vind je een pedagogische visie op onderwijs, met bijvoorbeeld een serie podcasts rond het thema Kunst, onderwijs en pedagogiek.

Podcasts voor kinderen

Je kunt kinderen stimuleren om zelf naar podcasts over boeken te luisteren, of je kunt fragmenten gebruiken van podcasts bij je activiteiten. Daartoe leent bijvoorbeeld De Waanzinnige Podcast zich, met een jaarlijkse reeks afleveringen waarin telkens een kind vertelt over een boek. Elk jaar staat een andere groep centraal. En de podcast Leesbeesten & Luistervinken, waarin kinderen bekende kinderboekenschrijvers interviewen. Bij deze podcast worden ook lesbrieven gemaakt. Als je de podcast zelf als tool wilt inzetten, kun je kijken bij de Podcastbende. En bij Kinderpodcasts vind je het meest actuele overzicht van podcasts voor (en door) kinderen.