Samen gaan we voor een geletterd Nederland!

Gepubliceerd op: 15 april 2019 09:29

Honderden bibliotheken, gemeenten, bedrijven, scholen en vele tienduizenden mensen komen van 9 tot en met 15 september 2019 in actie voor een geletterd Nederland. Graag informeert Stichting Lezen & Schrijven je wat jij als leesconsulent kunt doen tijdens de 15e editie van de Week van de Alfabetisering.

1 op de 9 ouders met schoolgaande kinderen is laaggeletterd

Als leesconsulent weet je als geen ander hoe belangrijk het voor kinderen is om goed te kunnen lezen en op te groeien in een taalrijke omgeving. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaal vaardig. Onder hen bevinden zich veel ouders. Gemiddeld 1 op de 9 ouders met schoolgaande kinderen is laaggeletterd. Kinderen met laaggeletterde ouders hebben een grotere kans om later zelf ook laaggeletterd te worden. Laaggeletterdheid kan zo van generatie op generatie worden doorgegeven.

Herkennen en doorverwijzen van laaggeletterde ouders

Tijdens de Week van de Alfabetisering roepen we scholen en leerkrachten op aandacht te geven aan het herkennen van laaggeletterde ouders en hoe je hen kunt doorverwijzen. Op www.weekvandealfabetisering.nl/scholen geven we leerkrachten hiervoor informatie en tips.
Scholen kunnen tijdens de campagneweek in actie komen door leraren te trainen hoe ze laaggeletterdheid bij ouders kunnen herkennen. Een andere mogelijkheid is het organiseren van een ouderavond over het belang van een taalrijke opvoedomgeving voor de ontwikkeling van kinderen. Het is voor scholen uiteraard ook mogelijk om zelf een activiteit te bedenken.  

Gratis campagnematerialen

We vragen leerkrachten om activiteiten tijdig op www.weekvandealfabetisering.nl aan te melden, zodat wij alle deelnemende scholen nog voor de zomer een gratis actiepakket met campagne-materialen, zoals posters, flyers en herkenningswijzers, kunnen toesturen.

Hoe kun jij als leesconsulent hieraan bijdragen?

We sturen een groot aantal scholen een mailing toe waarin we hen over de campagne informeren. Die mailing valt medio april bij hen op de mat. Het zou geweldig zijn als jij scholen uit jouw werkgebied op onze campagne wilt attenderen en hen wilt enthousiasmeren om mee te doen!  

Over de Week van de Alfabetisering

Met de Week van de Alfabetisering stimuleren we een positieve leercultuur en doorbreken we het taboe op laaggeletterdheid. We komen in actie voor een leven lang ontwikkelen, zodat meer mensen de kans krijgen om ook op latere leeftijd beter te leren lezen, schrijven, rekenen en om te gaan met de computer of smartphone. Dit is belangrijk, want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.  

Kunnen we op jouw steun rekenen? Samen gaan we voor een geletterd Nederland!