Scoor een Boek! landelijk beschikbaar

Gepubliceerd op: 10 september 2018 08:50

Het succesvolle leesproject Scoor een Boek! is landelijk overdraagbaar gemaakt. Alle informatie en benodigde documenten voor een lokale uitvoering van Scoor een Boek! zijn vanaf nu beschikbaar in de nieuwe toolkit Scoor een Boek! En er zijn mooie resultaten over 2018 te melden.

Tookit Scoor een Boek! bibliotheken

De toolkit Scoor een Boek! voor bibliotheekprofessionals bevat o.a. een projectbeschrijving met algemene informatie over het project, de voorwaarde voor deelname aan het project en een beschrijving van alle projectonderdelen met een verwijzing naar de documenten in de toolkit. Een deel van de documenten zijn te bewerken voor de lokale situatie, zoals het projectplan voor POI of bibliotheek, het marketing- en communicatieplan, het actieplan uitvoering, de draaiboeken en de lesbrief. Een aantal materialen zijn nog in ontwikkeling en worden in oktober aan deze toolkit toegevoegd.

De toolkit Scoor een Boek! is onderdeel van de toolkit Lezen.  

Toolkit Scoor een Boek! onderwijs

Ook de toolkit voor het onderwijs is aangevuld met materialen voor Scoor een Boek! In oktober worden hier nog een aantal documenten bij geplaatst, zoals een flyer Scoor een Boek!, de lesbrief voor leerkrachten en de materialen voor De Basis.

Resultaten landelijke projectgroep

Een landelijke projectgroep heeft in opdracht van Kunst van Lezen en SPN de documenten en materialen, die in de vorige edities zijn ontwikkeld door Biblionet Groningen (vanaf 2012) en Rijnbrink (2017), landelijk overdraagbaar gemaakt. De projectgroep heeft ook de deelnemende POI’s en Bibliotheken van de editie 2018 ondersteund bij de uitvoering.

De editie 2018 werd uitgevoerd in vijf provincies rond zes voetbalclubs: FC Groningen, Heracles Almelo, NEC, Go Ahead Eagles, Willem II en AZ. Er deden 256 scholen mee met 438 groepen 5 en 6 en er werden door 9.772 leerlingen in totaal 60.368 boeken gelezen.
De projectgroep heeft in het voorjaar van 2018 pilots uitgevoerd met een speciale Thuiseditie voor laagtaalvaardige gezinnen. Onderzoeksbureau Oberon heeft een inhoudelijke evaluatie van de pilots uitgevoerd. De uitkomsten van deze evaluatie worden verwerkt in de materialen Thuiseditie.

In mei 2018 vond de Train-de-trainer Scoor een Boek! plaats voor POI’s en Bibliotheken die de editie van 2019 gaan uitvoeren. De materialen van deze training zijn ook opgenomen in de toolkit.

Informatie en aanmelden

Voor informatie en advies over Scoor een Boek! kunnen bibliotheken terecht bij de POI-contactpersoon onderwijs. Bibliotheken die met een voetbalclub deelnemen aan de editie 2019 moeten zich aanmelden via info@scooreenboek.nl, zodat op landelijk niveau met de Eredivisie BV en de landelijke media over Scoor een Boek! gecommuniceerd kan worden.