Studentenstudiedag Pabo Leest! groot succes

Gepubliceerd op: 7 december 2018 13:32

Meer dan 400 pabo-studenten en hun begeleiders bezochten dinsdag 20 november 2018 de inspirerende studiedag Pabo Leest! in de Rotterdamse Doelen. Onder het motto ‘De tijd van je lezen’ konden de studenten kennismaken met kinderboekenauteurs van naam en met het belang van lezen en leesbevordering. Met dagopener Jacques Vriens hadden veel studenten vroeger als kind al kennis gemaakt, maar ook kinderen van nu weet hij te boeien. Bekende schrijvers, illustratoren, didactici en wetenschappers gaven tijdens het symposium lezingen en workshops.

De tijd van je lezen!

Pabo Leest! stond dit jaar in het teken van leestijd, met als thema ‘De tijd van je lezen!’. Hierbij werden uiteenlopende onderwerpen behandeld rondom het thema, zoals vrij lezen in de klas, tijdloze klassiekers voor kinderen en voorleestijd. Het symposium bestond uit een plenaire opening en afsluiting en maar liefst negen verschillende deelsessies. Zie ook paboleest.nl.

Naast schrijvers zoals Jaap Robben, Derek Otte, Ester Naomi Perquin, Edward van de Vendel en de kinderboekenambassadeux Hans en Monique Hagen, illustratoren Marieken Nelissen en Martijn van der Linden, gaven ook leesdeskundigen als Martijn Hensgens en Kees Broekhof presentaties.

Eerste studiedag leesbevordering voor pabo-studenten

Het is voor het eerst dat in Nederland een dergelijke studiedag voor pabo-studenten werd georganiseerd. Juist voor de leraren van de toekomst is het belangrijk kennis te maken met wat speelt in de wereld van de kinderliteratuur. Met het stimuleren van (voor)leesplezier kan namelijk niet vroeg genoeg begonnen worden. Om die reden is het cruciaal dat leerkrachten met veel enthousiasme over boeken en lezen praten.

Pabo Leest! liep parallel aan de Dag van het Literatuuronderwijs die in een ander gedeelte van De Doelen werd gehouden. Pabo Leest! is een initiatief van Stichting Lezen en Kunst van Lezen. Passionate Bulkboek verzorgde de organisatie.