Te mooi om waar te zijn

Gepubliceerd op: 10 januari 2019 16:30

Woensdag 10 april vindt in Tivoli Vredenburg (Utrecht) het leesbevorderingscongres van Stichting Lezen plaats. Het laten ervaren van de schoonheid en kracht van boeken is dit jaar het thema. Terug naar de basis: proza en poëzie als kunstwerk. In de ijver om de functionele waarde van lezen en leesbevordering over het voetlicht te brengen dreigen we soms uit het oog te verliezen waar het om gaat: de schoonheid en de kracht van boeken, gedichten en verhalen.

Schoonheid en kracht

Iedereen kent wel een verhaal of gedicht dat grote indruk heeft gemaakt. Het raakte je en liet je niet meer los, het tastte je wereldbeeld aan en vereiste het bijstellen van je blik, het verrijkte je leven. Of je vond het gewoon prachtig. Wanneer dat gebeurt, ontmoeten schrijver en lezer elkaar in het werk.

Op Lezen Centraal 2019 keert Stichting Lezen terug naar de basis: naar proza en poëzie als kunstwerk. In de ijver om de functionele waarde van lezen en leesbevordering over het voetlicht te brengen, dreigen we soms uit het oog te verliezen waar het om gaat: om de schoonheid en de kracht van boeken, gedichten en verhalen.  

Programma

Dagvoorzitter is journalist Frenk van der Linden. De volgende sprekers staan al geprogrammeerd:

  • Joke Hermsen, schrijfster en filosoof. Op zoek naar een antwoord op de vraag wat kunst is schreef zij in haar essay Hoe kunst loutert: 'Kunst zoekt een bepaalde verhouding tót en mét de werkelijkheid, die ze niet klakkeloos reproduceert, maar interpreteert, accentueert of nuanceert. Kunst brengt een interval tussen zien en (be)schouwen teweeg, waarin juist onze eigen verbeeldingskracht wordt aangezwengeld.'
  • Kris Nauwelaerts, illustrator, kinderboekenauteur en docent Illustratieve Vormgeving over de ethische dimensie bij de interpretatie van boeken en prentenboeken in het bijzonder.

Het volledige programma van Lezen Centraal 2019 staat eind januari online.