ThuisBieb: e-books voor iedereen

Gepubliceerd op: 13 april 2020 14:40

De deuren van de scholen en bibliotheken zijn gesloten, maar online is de bibliotheek open! Met de ThuisBieb-app kunnen leerlingen thuis gewoon doorlezen. In de app staan 100 e-books voor iedereen. Dus ook als leerlingen géén lid zijn van de bibliotheek! Er zijn zowel titels beschikbaar voor basisschoolleerlingen als voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Zelfs titels voor de leeslijst.

Hoe werkt de ThuisBieb?

De e-books staan in de speciale ThuisBieb-app. De ThuisBieb-app voor iOS is beschikbaar in de AppStore, de app voor Android is beschikbaar via Google Play. Wanneer de app is geïnstalleerd kun je het aanbod bekijken onder Jeugd & Jongeren, en titels selecteren. De app is in elk geval beschikbaar tot en met 10 mei. Op jeugdbibliotheek.nl/thuisbieb staan alle vrij beschikbare e-books uitgelicht per leeftijdscategorie. Bekijk hier de complete Titellijst Jeugd.

Communicatie naar het onderwijs

Dinsdag 7 april hebben leerkrachten en directeuren in het basisonderwijs een mailing ontvangen over de ThuisBieb. Ook is er een aparte mailing verstuurd naar teamleiders, docenten Nederlands en mediathecarissen in het voorgezet onderwijs. In beide mailings is een pdf beschikbaar gesteld die leerkrachten kunnen doorsturen, om zo de ThuisBieb-app onder de aandacht te brengen bij leerlingen of hun ouders.

De pdf’s en de mailings vind je hieronder, zodat je als lokale bibliotheek weet wat het onderwijs heeft ontvangen. Uiteraard wordt er in de mailings ook verwezen naar de Bibliotheek op school. Half april ontvangt het onderwijs een tweede mailing, een reminder voor de ThuisBieb.

Jeugdbibliotheek.nl voor het basisonderwijs

De bibliotheek heeft, behalve e-books, ook luisterboeken beschikbaar gesteld voor kinderen die geen lid zijn van de bibliotheek. Deze zijn vrij toegankelijk via de LuisterBieb-app. Net als de voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek en Bereslim. Kinderen die lid zijn van de bibliotheek kunnen naast de e-books in de ThuisBieb nog veel meer e-books lenen. Ook kunnen ze oefenen voor schoolvakken via Junior Einstein. Kijk voor het totale aanbod op jeugdbibliotheek.nl.

Jeugdbibliotheek.nl voor het voortgezet onderwijs

Leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen gebruikmaken van de extra luisterboeken die beschikbaar zijn in de LuisterBieb. Ook kunnen jongeren zonder abonnement hun leesniveau testen en boeken uitzoeken voor hun leeslijst via het onderdeel Lezen voor de lijst op jeugdbibliotheek.nl. Jongeren met een lidmaatschap kunnen nog veel meer e-books en luisterboeken downloaden. Ook kunnen ze oefenen voor het theorie-examen voor hun brommer-, motor- of autorijbewijs. Een overzicht van alles wat ze kunnen doen vind je op jeugdbibliotheek.nl.

Wil je op de hoogte blijven?

Word dan lid van de groep ‘Jeugdbibliotheek’ op Metdekb.nl (inlog vereist) en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen. Lees hier bijvoorbeeld het laatste bericht over de ThuisBieb.

VakantieBieb

Er komen diverse vragen binnen over de VakantieBieb. Door alle ontwikkelingen rond het coronavirus lag de focus van de KB de afgelopen weken op het aanbieden van extra vrij beschikbare luisterboeken, het ontwikkelen en lanceren van de ThuisBieb-app met 100 e-books en het opzetten van verschillende marketing- en promotiecampagnes. Op dit moment wordt gekeken naar de scenario’s voor de VakantieBieb. Binnenkort volgt hierover meer informatie op MetdeKB.nl.