Titels 'Geef een (prenten)boek cadeau 2021' bekend

Gepubliceerd op: 6 december 2020 17:33

De titels van de leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau 2021 zijn bekend. Vanaf 26 maart is De brief voor de koning van Tonke Dragt voor € 3,50 te koop in de boekhandel. Vanaf 21 mei is het prentenboek Max en de Maximonsters van Maurice Sendak voor € 2,50 verkrijgbaar. Doel van de actie is om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur.

Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven!

Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen met de campagne Geef een (prenten)boek cadeau hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken. Bibliotheken helpen graag mee met het verspreiden van deze boodschap!

Voor een heel klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op geven, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.

Een aantal boekhandels in Nederland biedt de mogelijkheid om boeken te doneren. Als je niet weet aan wie je een boek cadeau kunt geven, helpt de boekhandel je! Je kan bij hen De brief voor de koning of Max en de Maximonsters kopen en plaatsen op het boekenplankje in de winkel. De boekhandel zorgt ervoor dat alle boeken op dat boekenplankje gedoneerd worden aan een (lokaal) goed doel.

Instructie en lessuggesties

Er komt ook komend jaar weer een instructie voor (voor)leesconsulenten bij de campagne Geef een (prenten)boek cadeau. We plaatsen deze instructie na voltooiing in de toolkit Lezen. Houd onze berichten in de gaten voor de verschijningsdatum van de instructie.

26 maart: De brief voor de koning

Het boek
Tiuri is bijna ridder. Nog één nacht scheidt hem van de ridderslag. Deze laatste nacht moet hij in afzondering en absolute stilte doorbrengen. Juist dan klinkt er een schreeuw om hulp. Als Tiuri antwoordt, wordt hij geen ridder. Maar het gaat om leven en dood… Tiuri opent de deur.

De nachtelijke bezoeker stelt hem een vraag die zijn leven zal veranderen. Hij moet een geheime brief bezorgen aan de koning aan de andere kant van de bergen – een brief die het lot van het hele koninkrijk zal bepalen. Tiuri moet alles achterlaten: zijn thuis, zijn dromen – voor een opdracht die hem zijn leven kan kosten.

De auteur
Tonke Dragt werd geboren in 1930 in Indonesië. Toen ze twaalf was, brak er oorlog uit en moest haar familie naar een kamp. Daar schreef ze haar eerste verhalen, in het zand en op gevonden en gestolen papier. Na de oorlog verhuisde Dragt met haar familie naar Nederland. Ze werd tekenlerares op een middelbare school. Tijdens het tekenen vertelde ze haar leerlingen verhalen. ‘Ik vroeg mijn leerlingen wat zij zouden doen als er onverwacht op de deur werd geklopt en gefluisterd: “Doe open.” Zo begon het verhaal van schildknaap Tiuri.’

21 mei: Max en de Maximonsters

Het boek
De avond dat Max zonder eten naar bed wordt gestuurd, groeit er een bos in zijn kamer. De zee komt aanrollen en Max gaat op weg naar het eiland waar de Maximonsters wonen. Hij is niet bang, hij temt de Maximonsters door diep in hun gele ogen te kijken. De Maximonsters maken hem koning en er wordt een wild feest gevierd. Maar toch voelt Max zich wat eenzaam… Max en de Maximonsters verscheen voor het eerst in 1963.

De auteur
Maurice Bernard Sendak (1928 – 2012) werd geboren te Brooklyn, New York. Zijn jeugd was gevuld met verhalen uit de oude wereld, uit de Pools-Joodse traditie en met indrukken uit de moderne Amerikaanse hoofdstad. In het begin van de jaren vijftig begon hij kinderboeken te illustreren. Uiteindelijk illustreerde hij een honderdtal boeken waaronder werk van Grimm, Andersen, Tolstoi, Meindert de Jong en Robert Graves. Daarnaast was hij zelf auteur én illustrator van een aantal prentenboeken.