Titels ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ 2019 bekend

Gepubliceerd op: 26 november 2018 12:43

De nieuwe titels van de leesbevorderingscampagne 'Geef een (prenten)boek cadeau' zijn bekend. Deze boeken zijn komend jaar voor een heel klein bedrag te koop in de boekhandel zodat je ze makkelijk cadeau kunt te geven. Het streven is om via deze weg 1 miljoen kinderen te bereiken.

De nieuwe titels in 2019 zijn het jeugdboek Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman en het prentenboek Kikker is Kikker van Max Velthuijs.

Samen kinderen laten opgroeien tussen mooie boeken

De campagne Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur. Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken. Bibliotheken helpen graag mee met het verspreiden van deze boodschap!

Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven!

Voor een heel klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.

8 februari: verschijnen Kruistocht in spijkerbroek

Kruistocht in spijkerbroek is een spannend avontuur over vriendschap, wreedheid en geloof, dat je meeneemt door Europa in het jaar 1212. Een avontuur om samen te lezen, voor te lezen of stiekem onder de dekens met je zaklantaarn te ontdekken.’ – Martha Baalbergen, voorzitter Stichting Geef een boek cadeau.

Het boek verscheen in 1973 en is inmiddels bijna toe aan een honderdste druk. Het is bekroond met een Gouden Griffel en de Europese prijs voor het beste historische jeugdboek. Lezers van de Volkskrant riepen het uit tot mooiste kinderboek ooit.

Thea Beckman wilde als kind graag schrijfster of ontdekkingsreiziger worden. Toen haar kinderen groot waren, ging ze studeren en kreeg ze meer tijd om te schrijven. Daarna was ze niet meer te stoppen: ze schreef meer dan dertig boeken. Ze was geboeid door geschiedenis en in het bijzonder de Middeleeuwen, waarover volgens haar nogal wat misverstanden bestaan. Die fascinatie vind je terug in haar boeken, waar ze het gewone volk uit die tijd een stem geeft. Zo ook Dolf in Kruistocht in spijkerbroek.

5 april: Kikker is kikker

Kikker is Kikker is een oer-Hollands prentenboek van onze grootste illustrator en schrijver Max Velthuijs, met een waardevol thema: je bent mooi zoals je bent. Een prentenboek dat op de nachtkastjes van alle kinderen thuishoort.’ – Martha Baalbergen, voorzitter Stichting Geef een boek cadeau.

Max Velthuijs was een succesvol reclametekenaar tot hij ontdekte wat hij eigenlijk het liefst wilde: kinderboeken illustreren. Al snel vielen zijn bijzondere prentenboeken in de prijzen. Zo ontving hij onder meer twee Gouden Penselen, een Gouden Plaquette van de Biennale Bratislava én de Hans Christian Andersenprijs voor zijn gehele oeuvre.

In de jaren 80 dook in Velthuijs’ verhalen over Klein-Mannetje ineens een vrolijke kikker op. Die kikker werd in 1989 de hoofdpersoon in Kikker is verliefd. Wat volgde was een internationaal geliefde serie van twaalf prentenboeken, waaraan Velthijs tot zijn dood in 2005 bleef tekenen. Kikker was zijn alter ego, een even sympathieke als naïeve optimist. ‘Is het leven niet prachtig!’

Samen 1 miljoen kinderen bereiken

Geef een (prenten)boek cadeau is een maatschappelijk initiatief dat naast de boekhandel door landelijke organisaties wordt gedragen en gesteund. De lijst partners en ambassadeurs - waaronder BoekStart en de Bibliotheek op school - groeit met de dag.

In 2018 hebben 600.000 boeken hun weg naar de kinderen gevonden: 200.000 jeugdboeken en 400.000 prentenboeken. Het streven is om samen in drie jaar tijd 1 miljoen kinderen te bereiken in Nederland en Vlaanderen.

Een greep uit de initiatieven van 2018

• De gemeente Utrecht schonk alle kinderen van de kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en de kleuterklassen Raad eens hoeveel ik van je hou.
  • Een anonieme schenker doneerde aan alle zieke kinderen een exemplaar van Ronja de Roversdochter of Raad eens hoeveel ik van je hou, op de kinderafdelingen van de ziekenhuizen in Nederland.
  • Diverse boekhandels door het land boden de mogelijkheid om de titels te doneren aan een goed doel. Bijvoorbeeld bij Boekhandel Van der Meer, waar klanten boeken doneerden aan basisschool De Verrekijker op het AZC.