Titels ‘Geef een (prenten)boek cadeau’ 2020 bekend

Gepubliceerd op: 9 december 2019 12:43

De titels van de leesbevorderingscampagne Geef een (prenten)boek cadeau 2020 zijn bekend. Vanaf 7 februari is Koning van Katoren van Jan Terlouw voor € 2 te koop in de boekhandel. Vanaf 12 juni is het prentenboek Woeste Willem van Ingrid & Dieter Schubert voor € 2,50 verkrijgbaar. Doel van de actie is om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur.

Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven!

Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen met de campagne Geef een (prenten)boek cadeau hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker op een toegankelijke manier beschikbaar te maken. Bibliotheken helpen graag mee met het verspreiden van deze boodschap!

Voor een heel klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op geven, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.

Een aantal boekhandels in Nederland biedt de mogelijkheid om boeken te doneren. Als je niet weet aan wie je een boek cadeau kunt geven, helpt de boekhandel je! Je kan bij hen een Koning van Katoren of Woeste Willem kopen en plaatsen op het boekenplankje in de winkel. De boekhandel zorgt ervoor dat alle boeken op dat boekenplankje gedoneerd worden aan een (lokaal) goed doel.

Instructie en lessuggesties

De instructie voor (voor)leesconsulenten bij de campagne Geef een (prenten)boek cadeau staat in de toolkit Lezen.

Het campagneteam heeft bij de Koning van Katoren ook lessuggesties laten maken. Joyce Pool heeft lesmateriaal gemaakt voor het basisonderwijs, Lezenslessen heeft lesmateriaal gemaakt voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. De lessuggesties staan in Biebtobieb en op geefeenboekcadeau.nl. Wijs de leescoördinatoren en leerkrachten op deze suggesties en gebruik zelf de suggesties ter inspiratie voor een introductie of leesbevorderingsles in de klas.

Ook voor Woeste Willem zijn verschillende lessuggesties gemaakt. Zo maakten Anke van Boxmeer & Els van Dijck een lessuggesties voor de uitgave Spelen met prentenboeken, heeft de Kleuteruniversiteit een lesproject gemaakt bij Woeste Willem over piraten, en heeft LEES met LOES een lesbrief ontwikkeld waarin ook aandacht is besteed aan de diepere lagen in het verhaal. De lessuggesties staan op geefeenprentenboekcadeau.nl. Wijs de voorleescoördinatoren en pm'ers en leerkrachten op deze suggesties en gebruik ze zelf ter inspiratie voor een introductie of leesbevorderingsles.

7 februari: Koning van Katoren

In 'Koning van Katoren' (bekroond met een Gouden Griffel en verfilmd in 2012) droomt de zeventienjarige Stach ervan om koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land - tijdelijk - besturen, geven Stach zeven opdrachten. Als Stach erin slaagt die te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning?

Jan Terlouw (1931) werkte jaren als kernfysicus voordat hij in 1970 besloot de politiek in te gaan. Hij was onder meer fractievoorzitter van D66, minister van Economische Zaken, Commissaris der Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer. Hij debuteerde als kinderboekenschrijver met Pjotr en Oom Willibrord. Zijn bekendste boeken zijn Koning van Katoren en Oorlogswinter (naar de verfilming van Oorlogswinter in 2008 kwamen bijna een miljoen bezoekers).

12 juni: Woeste Willem

Woeste Willem is een gepensioneerd zeerover, die het liefst alleen is in z'n zelfgebouwde hut. Op een avond staat er een jongetje op z'n dak dat er niet meer af durft. Nadat Willem hem heeft geholpen, vindt hij steeds kleine cadeautjes op z'n stoep. Ze worden vrienden en bouwen samen een schip. Maar dan moet Willem opbiechten dat hij eigenlijk niet kan zwemmen.

Ingrid en Dieter Schubert maken al veertig jaar samen prentenboeken. De illustratoren groeiden op in Duitsland, maar wonen al jaren in Amsterdam. Hun boeken zijn over de hele wereld bekend, met inmiddels klassiek geworden titels als Platvoetje, Woeste Willem, MonkieEr ligt een krokodil onder mijn bed en De paraplu.

Ruim twintig gratis audiovertalingen Woeste Willem

Om het prentenboek Woeste Willem toegankelijk te maken voor alle kinderen die opgroeien in Nederland heeft stichting VoorleesExpress het initiatief genomen om audiovertalingen te maken van dit prentenboek. Een grote groep vrijwilligers heeft Woeste Willem in een andere taal of dialect vertaald en voorgelezen.

De audiovertalingen zijn gratis te beluisteren via de website prentenboekeninalletalen.nl, een initiatief van de VoorleesExpress. Zo kun je, met het prentenboek op schoot, lekker luisteren naar het verhaal in het Pools, Turks, Papiaments of Tigrinya, maar ook in het Limburgs of Twents. Er zijn ruim twintig talen beschikbaar.