Titel ‘Geef een boek cadeau’ 2020 bekend

Gepubliceerd op: 9 december 2019 12:43

De nieuwe titel van de leesbevorderingscampagne Geef een boek cadeau is bekend: Koning van Katoren van Jan Terlouw. Dit boek is vanaf 7 februari 2020 voor 2 euro te koop in de boekhandel. Leuk om cadeau te geven, aan jezelf of een ander. Doel van de actie is om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken uit de jeugdliteratuur.

Hoe bereiken we alle kinderen? Door te geven!

Boekhandels en diverse landelijke organisaties bundelen met de campagne Geef een boek cadeau hun krachten om elk jaar een jeugd- en een prentenboekklassieker (de titel van het prentenboek wordt binnenkort bekendgemaakt) op een toegankelijke manier beschikbaar te maken. Bibliotheken helpen graag mee met het verspreiden van deze boodschap!

Voor een heel klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op geven, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.

Een aantal boekhandels in Nederland biedt de mogelijkheid om boeken te doneren. Als je niet weet aan wie je een boek cadeau kunt geven, helpt de boekhandel je! Je kan bij hen een Koning van Katoren kopen en plaatsen op het boekenplankje in de winkel. De boekhandel zorgt ervoor dat alle boeken op dat boekenplankje gedoneerd worden aan een (lokaal) goed doel. 

7 februari: Koning van Katoren

In 'Koning van Katoren' (bekroond met een Gouden Griffel en verfilmd in 2012) droomt de zeventienjarige Stach ervan om koning van het land Katoren te worden. De oude koning is zeventien jaar geleden overleden en er is nog steeds geen opvolger gevonden. De zes ministers die het land - tijdelijk - besturen, geven Stach zeven opdrachten. Als Stach erin slaagt die te vervullen wordt hij de nieuwe koning van Katoren. Maar zoeken de ministers eigenlijk wel een nieuwe koning? 

Jan Terlouw (1931) werkte jaren als kernfysicus voordat hij in 1970 besloot de politiek in te gaan. Hij was onder meer fractievoorzitter van D66, minister van Economische Zaken, Commissaris der Koningin in Gelderland en senator van de Eerste Kamer. Hij debuteerde als kinderboekenschrijver met Pjotr en Oom Willibrord. Zijn bekendste boeken zijn Koning van Katoren en Oorlogswinter (naar de verfilming van Oorlogswinter in 2008 kwamen bijna een miljoen bezoekers).