Uitkomsten peiling Engelstalige boeken

Gepubliceerd op: 1 maart 2018 10:47

Afgelopen najaar hebben we een korte enquête uitgezet om de vraag naar Engelstalig aanbod goed in beeld te krijgen. Er hebben 34 personen gehoor gegeven aan onze oproep. Bijna 80% van de respondenten heeft weleens de vraag gekregen naar een (aanvullende) Engelse collectie. En bijna twee derde van de respondenten werkt samen met scholen met Engelstalige boeken in de schoolbibliotheek. We hebben ook geïnventariseerd hoe we vanuit de Bibliotheek op school ondersteuning kunnen bieden op het gebied van Engelstalig leesmateriaal.

Engelstalig aanbod

In de schoolbibliotheken van de 34 respondenten staan nu al Engelstalige leesboeken (81%), prentenboeken (59%) en eerste leesboekjes voor kinderen die Engels als tweede taal hebben (50%). De vraag van scholen gaat ook vooral om dit soort boeken. Daarbij wil iedereen boeken voor de bovenbouw, wil 68% boeken voor de middenbouw, 32% wil boeken voor de kleuters en 26% wil boeken voor de onderbouw.

Ondersteuning

Van de 34 respondenten wil 41% graag Engelstalige boeken bij de campagnes. We laten CPNB en KB weten dat er vraag is naar Engelstalige titels bij de Nationale Voorleesdagen, Kinderboekenweek en VakantieBieb. Van de respondenten wil 32% meer Engelstalig aanbod in Boeken op school. Met NBD Biblion hebben we daarover contact. Eveneens 32% wil Engelstalige boeken met lessuggesties kopen. In Breda is een boekwinkel gespecialiseerd in Engelstalige boeken: Latte’s and Literature. En in Amsterdam en Den Haag zit The American Book Center. Uitgeverij Zwijsen heeft ook een Engelstalig aanbod: books 4 you.

Neem ondertussen ook een kijkje op boekenopschool.nl, waar al ruim duizend Engelstalige titels te vinden zijn. En op littlelibrary.nl, voor bijvoorbeeld een Engelstalige boekenlijst rond het thema van de Kinderboekenweek 2017.