Waarom je met lezen niet vroeg genoeg kunt beginnen

Gepubliceerd op: 11 april 2014 13:30

Leesdeskundige Kees Broekhof (Sardes) schreef voor Kunst van Lezen al een aantal publicaties over de positieve effecten van vrij lezen op taalontwikkeling en hoe je ‘meer lezen’ op een inspirerende manier praktisch vormgeeft in de klas. Op strategische conferenties geeft hij regelmatig presentaties over de relatie tussen (voor)lezen en taalontwikkeling. Vanwege de vele positieve reacties op die presentaties heeft Kunst van Lezen besloten deze als gefilmd college openbaar te maken.

Hij legt uit waarom je bij kinderen niet vroeg genoeg met lezen kunt beginnen. Via woordenschat en diepe woordkennis komt hij uit bij het belang van goede monitoring via de Monitor de Bibliotheek op school. Het boek ‘Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37’ van Tosca Menten speelt daarbij een belangrijke rol. Want dat boek is een perfect voorbeeld van hoe je op speelse wijze de woordenschat van kinderen vergroot en meerder facetten van een woord gebruikt om die diepere woordkennis te ontwikkelen. Tot slot vertel hij hoe je als leerkracht zorgt voor meer integrale taalstimulering in de les: zelf meer boeken lezen en andere werkvormen gebruiken die een natuurlijker gesprek over boeken mogelijk maken!

Een must-see voor leerkrachten, leesconsulenten en directeuren. Bekijk hem hier.