Werkt de VoorleesExpress?

Gepubliceerd op: 10 mei 2019 10:11

werkt de voorleesexpress

In gezinnen die meedoen aan de VoorleesExpress wordt de leesomgeving thuis en de taalontwikkeling verrijkt, zo blijkt uit een effectstudie van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van Stichting Lezen. Ouders gaan naar eigen zeggen vaker voorlezen en de boekenkennis en het verhaalbegrip van kinderen groeien.

Vooruitgang in verhaalbegrip en boekenkennis

De resultaten wijzen uit dat de VoorleesExpress werkt. De kinderen gaan vooruit in verhaalbegrip en het aantal boeken dat ze kennen. Hun ouders gaan intensiever voorlezen. De stijgende lijn in de boekenkennis van kinderen en het voorleesgedrag van ouders zet door nadat de interventie na twintig wekelijkse bezoeken eindigt. De resultaten wijzen ook uit dat de kinderen niet vooruitgaan in woordenschat. Optimalisering van het programma is wenselijk om de taalontwikkeling wel duurzaam te stimuleren.

Over het onderzoek

Het onderzoek naar de VoorleesExpress is uitgevoerd in het kader van het onderdeel gezinsaanpak van Kunst van Lezen van Stichting Lezen en de Koninklijke Bibliotheek. Kunst van Lezen is onderdeel van het actieprogramma Tel mee met Taal, dat is opgezet om laaggeletterdheid te voorkomen en te bestrijden. Enkele andere preventieve projecten van Kunst van Lezen binnen de gezinsaanpak zijn de BoekStartcoach, de thuiseditie van Scoor een Boek! en een e-learning module voor artsen en verpleegkundigen binnen de jeugdgezondheidszorg.

Lees hier het onderzoeksrapport Werkt de Voorleesexpress? en de factsheet.