Wie wordt de meest mediawijze klas van Nederland?

Gepubliceerd op: 15 juni 2017 14:05

Leerkrachten van groep 7 en 8 kunnen hun klassen weer inschrijven voor MediaMasters 2017/2018. MediaMasters leert leerlingen, ouders en leerkrachten meer over sociale media, reclame, informatievaardigheden, programmeren, games, cyberpesten, vloggen, beeldvorming, virtual reality en online gedrag. Aangemelde klassen strijden met elkaar om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Daarnaast ontvangt iedere leerling aan het eind van het project een MediaMasters-diploma. MediaMasters bestaat dit schooljaar uit twee onderdelen: de Game en de Club.

MediaMasters Game

De MediaMasters Game is een crossmediale game voor in de klas en thuis, die wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid van 17 t/m 24 november. Gedurende vijf speldagen worden leerlingen uitgedaagd om de hoofdrolspelers uit de game te helpen en MediaMissies op te lossen die te maken hebben met mediawijsheid. Vorig jaar waren er ruim 150.000 leerlingen ingeschreven voor het project.

MediaMasters Club

Een klas die lid is van de MediaMasters Club heeft het gehele schooljaar toegang tot extra MediaMissies en opdrachten. De Club gaat iedere twee maanden op een laagdrempelige manier in op een actueel thema rondom media en mediawijsheid. Inmiddels zijn er diverse thema's van de MediaMasters Club beschikbaar zoals smartphones in het verkeer, online pesten, sociale media en beeldvorming, nepnieuws en gaming.

MediaMissies en opdrachten in MediaMasters worden samengesteld uit het aanbod van netwerkpartners van Mediawijzer.net, zoals Kennisnet, het Jeugdjournaal en EYE Filmmuseum. Leerkrachten melden zich aan via www.mediamasters.nl.

Quotes

Cees Bos, leerkracht van ‘De meest mediawijze klas van 2016’, groep 7 van Dr. H. Bavinckschool uit Bunschoten: “Het is belangrijk dat kinderen weten wat ze met media kunnen en hoe ze zich moeten gedragen. Het grappige is dat ik na MediaMasters ook anders naar de wereld om me heen ben gaan kijken. Zo was ik me niet bewust van de filterbubbel waarin we leven en weten we als klas nu een stuk beter hoe we de betrouwbaarheid van een website en andere bronnen kunnen beoordelen.”

Mary Berkhout, programmamanager van initiatiefnemer Mediawijzer.net: “MediaMasters helpt leerkrachten en ouders op een spannende en leuke manier om met hun kinderen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden. Dat is nodig, want de manier waarop we ons online gedragen, kan uiteindelijk grote maatschappelijke gevolgen hebben. Tegelijkertijd inspireren we hen om de positieve kanten van media te ontdekken.”