Meest mediawijze klas van Nederland 2017

Gepubliceerd op: 4 december 2017 08:35

De meest mediawijze klas van Nederland is Groep 8 van Basisschool Statenkwartier in Den Haag. Dit blijkt tijdens de zevende editie van de MediaMasters Game, Nederlands grootste mediawijsheidproject voor groep 7 en 8. Nadat duizenden klassen een week lang mediawijze opdrachten hadden gemaakt in de klas en thuis, bleek de Haagse school het mediawijsheidspel en de spannende finale het best te hebben doorlopen. “We zijn waanzinnig blij!”, aldus juf Vivian temidden van een dolenthousiaste klas.

'Social media, vloggen en gamen zijn hot topics in de klas'

Juffrouw Vivian: “Het was ontzettend leuk om mee te doen aan de Game en te zien hoe betrokken en gemotiveerd de leerlingen waren. Sociale media, vloggen en gamen zijn hot topics in de klas en het was mooi om er op deze manier over te discussiëren en te leren.”
 
Leerlingen gingen tijdens de MediaMasters Game vijf speldagen aan de slag met onderwerpen zoals nepnieuws, sociale media, reclame, virtual reality en online gedrag. Daarnaast maakten de leerlingen thuis een digitale krant en vlogs, tekenden ze een virtual reality-les en gingen ze in gesprek met hun ouders over elkaars mediagebruik. Aan het eind van het mediawijsheidspel ontvangt iedere deelnemer een MediaMasters-diploma.

Jongeren overschatten hoe mediawijs ze zijn

De MediaMasters Game is een vast onderdeel van de Week van de Mediawijsheid, beide initiatieven van Mediawijzer.net. Dit jaar was er ook meer aandacht voor nieuwe technieken als virtual reality en augmented reality. Vivian: “Dat vonden we allemaal heel erg tof, en we waren het erover eens dat augmented reality het leren nog een stuk leuker kan maken.”
 
“Alle deelnemers mogen trots zijn op zichzelf en ik wil ze van harte feliciteren met hun MediaMasters-diploma. Ze zijn deze week een stukje mediawijzer geworden. Erg belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat jongeren vaak overschatten hoe mediawijs ze echt zijn” aldus Mary Berkhout, programmadirecteur van Mediawijzer.net (initiatiefnemer MediaMasters). “Handig zijn met media maakt namelijk nog niet mediawijs.”

Digitale geletterdheid in regeerakkoord Rutte IV

In het nieuwe regeerakkoord is opgenomen dat de afgesproken herziening van het onderwijscurriculum wordt doorgezet en in 2019 wordt verankerd. Berkhout: “We zijn blij met de plannen van de nieuwe regering. Maar het kan nog wel tot 2023 duren voordat digitale geletterdheid in de praktijk is doorgevoerd bij scholen. Onze oproep naar scholen is om dit niet af te wachten. MediaMasters is een mooie manier om kennis te maken met mediawijsheid en het bestaande lesmateriaal en aanbod.”

Ook beschikbaar voor het speciaal basisonderwijs

De MediaMasters Game is ook beschikbaar voor kinderen uit groep 7 en 8 van het speciaal basisonderwijs. De Game heeft ondertiteling en wordt sinds 2016 ondersteund door gebarentaal. Groep 8 van De Sterrenkijker uit Uden werd de winnaar van het klassement speciaal basisonderwijs. Nicole Ranke, leerkracht van groep 8: “In de klas weten we dat kinderen met autisme het vaak lastig vinden om naar elkaar te luisteren, of met elkaar te overleggen. Afgelopen week ging dit echter fantastisch, leerlingen gingen met elkaar in discussie en herkenden situaties die we tijdens het project behandelden direct op het schoolplein. Het was ook opvallend dat kinderen die normaal gesproken moeite hebben om motivatie te vinden voor school door het spel in hun kracht werden gezet en wij als leerkrachten de kinderen konden complimenteren voor hun inzet.”