Nieuwsberichten

Resultaat 11 - 20 (van 213)

 • Subsidieregelingen Kunst van Lezen 2019

  7 maart 2019

  Bibliotheken die structureel met het onderwijs willen werken aan meer leesplezier en een grotere taalvaardigheid van leerlingen, kunnen ook in 2019 subsidie aanvragen bij Kunst van Lezen. Het gaat om onderstaande stimulerings-, impuls- en pilotregelingen voor het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo. De meeste regelingen, voorwaarden en bijdragen zijn vrijwel identiek aan die van vorig jaar.

  Bekijk details van Subsidieregelingen Kunst van Lezen 2019

 • Nomineer jouw collega als NBD Biblion Jeugdspecialist 2019

  26 februari 2019

  Heb jij een collega die echt een kei is op het gebied van kinder- en jeugdboeken en een held in het bevorderen van leesplezier bij kinderen en/of jongeren? Tot 15 april 2019 kunt je hem of haar voordragen voor de eretitel NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar.

  Bekijk details van Nomineer jouw collega als NBD Biblion Jeugdspecialist 2019

 • Vriendenloterij schenkt ruim 2 miljoen voor leesbevordering

  25 februari 2019

  De Vriendenloterij heeft ruim 2 miljoen euro geschonken aan vijf organisaties die zich inzetten voor leespromotie en bestrijding van laaggeletterdheid. Uiteraard zijn alle organisaties ontzettend blij met deze belangrijke gift. Want hiermee kunnen ze het aanbod verder ontwikkelen en/of groeien met als uiteindelijk doel meer kinderen enthousiast te maken voor lezen en schrijven.

  Bekijk details van Vriendenloterij schenkt ruim 2 miljoen voor leesbevordering

 • Lancering queerboeken.nl met verkiezing Beste Queer Fragment

  5 februari 2019

  De Leescoalitie heeft in samenwerking met COC Nederland de website queerboeken.nl opgezet. Deze website is bedoeld voor zowel leerlingen als docenten en wil laten zien welke prachtige LHBTI-rolmodellen er bestaan in de literatuur. Een mooie gelegenheid voor leesconsulenten in het voortgezet onderwijs om deze collectie onder de aandacht te brengen

  Bekijk details van Lancering queerboeken.nl met verkiezing Beste Queer Fragment

 • Leermiddelengids Informatievaardigheden vo nu ook online

  4 februari 2019

  De Leermiddelengids Informatievaardigheden helpt bij het zoeken naar losse activiteiten of activiteiten in een doorgaande lijn ter behoeve van het mediaplan. De KB heeft de leermiddelen nu ook opgenomen in de online versie die al voor het primair onderwijs bestond. Zo wordt het vinden van goede lessen in het kader van digitale geletterdheid nog makkelijker.

  Bekijk details van Leermiddelengids Informatievaardigheden vo nu ook online

 • Kunst van Lezen met verve aanwezig op NOT2019

  4 februari 2019

  Van 22-26 januari is de Doorgaande lijn Boekstart-de Bibliotheek op school mooi neergezet op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in de Utrechtse Jaarbeurs. Met een frisse stand, twee inspirerende magazines en dertig enthousiaste vertegenwoordigers was de sfeer eensgezind en optimistisch. Een belangrijk signaal naar alle professionals in onderwijs en kinderopvang dat de programma’s stevig staan. Het bezoek van Jacques Vriens aan de stand, waarbij hij zijn eigen quote op de muur herkende, was...

  Bekijk details van Kunst van Lezen met verve aanwezig op NOT2019

 • Uitnodiging monitordag voortgezet onderwijs

  18 januari 2019

  Kunst van Lezen en het kernteam de Bibliotheek op school nodigen je graag uit voor een training/werkdag ‘Werken met de Monitor VO’. Deze vindt plaats op 21 maart 2019 in Utrecht.

  Bekijk details van Uitnodiging monitordag voortgezet onderwijs

 • Nieuw: Hoe? Zo! Mediawijs

  14 januari 2019

  In december 2018 lanceerde Mediawijzer.net de website Hoezomediawijs.nl. Hier kunnen kinderen en jongeren vanaf 10 jaar aan de slag met mediawijze thema’s. De website biedt basiskennis door middel van betrouwbare informatie, educatieve filmpjes en doe-opdrachten.

  Bekijk details van Nieuw: Hoe? Zo! Mediawijs

 • Te mooi om waar te zijn

  10 januari 2019

  Woensdag 10 april vindt in Tivoli Vredenburg (Utrecht) het leesbevorderingscongres van Stichting Lezen plaats. Het laten ervaren van de schoonheid en kracht van boeken is dit jaar het thema. Terug naar de basis: proza en poëzie als kunstwerk. In de ijver om de functionele waarde van lezen en leesbevordering over het voetlicht te brengen dreigen we soms uit het oog te verliezen waar het om gaat: de schoonheid en de kracht van boeken, gedichten en verhalen.

  Bekijk details van Te mooi om waar te zijn

 • Vrij lezen en vrijetijdslezen in het mbo

  10 januari 2019

  Hoe pak je vrij lezen en vrijetijdslezen aan in het mbo, welke accenten zijn gekozen en wat hebben het onderwijs en de bibliotheek nodig om gezamenlijk te komen tot een succesvolle samenwerking? Dit stond in november 2018 centraal op het door Kunst van Lezen georganiseerde eerste congres in het teken van Meer lezen, beter in taal in het mbo, voor mbo- en bibliotheekmedewerkers. Daarnaast was er ook ruimschoots aandacht voor de praktijk van de mbo-pilots van Kunst van Lezen.

  Bekijk details van Vrij lezen en vrijetijdslezen in het mbo