Nieuwsberichten

Resultaat 11 - 20 (van 256)

 • Trainingen najaar 2020

  14 april 2020

  Wil je je graag verder professionaliseren? Dat juichen we van harte toe. Expertise is een van de belangrijkste bouwstenen binnen de Bibliotheek op school. Daarom bieden we rond de Bibliotheek op school, en ook BoekStart, ook komend najaar zes interessante opleidingen aan. In de toolkit Opleidingen en op Bibliotheek Campus vind je een uitgebreide beschrijving van elke training.

  Bekijk details van Trainingen najaar 2020

 • De Bibliotheek op school op meer locaties voortgezet onderwijs

  13 april 2020

  Bibliotheken leveren een belangrijke bijdrage aan leesbevordering en digitale geletterdheid voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Dit doen ze onder andere in samenwerking met het voortgezet onderwijs. Met landelijke programma’s zoals de Bibliotheek op school en ook in lokaal ontwikkelde programma’s en initiatieven.

  Bekijk details van De Bibliotheek op school op meer locaties voortgezet onderwijs

 • ThuisBieb: e-books voor iedereen

  13 april 2020

  De deuren van de scholen en bibliotheken zijn gesloten, maar online is de bibliotheek open! Met de ThuisBieb-app kunnen leerlingen thuis gewoon doorlezen. In de app staan 100 e-books voor iedereen. Dus ook als leerlingen géén lid zijn van de bibliotheek! Er zijn zowel titels beschikbaar voor basisschoolleerlingen als voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Zelfs titels voor de leeslijst.

  Bekijk details van ThuisBieb: e-books voor iedereen

 • Vakantielezen 2020 – doorlezen loont!

  16 maart 2020

  Ook dit jaar biedt Stichting Lezen met steun van Stichting de Versterking het project Vakantielezen aan. Er kunnen maar liefst 7.500 kinderen deelnemen aan het project, uit groep 3 en 4 in krimp- en anticipeerregio’s. De POI ontvangt de gevulde Vakantieleestasjes, benadert zelf de bibliotheken en verdeelt de tasjes onder bibliotheken in de regio. De educatieve diensten in de grote steden en POI’s die niet in een krimp- en anticipeergebied werkzaam zijn kunnen alleen losse tassen bestellen.

  Bekijk details van Vakantielezen 2020 – doorlezen loont!

 • Stimuleringsregeling de Bibliotheek op school 2020

  16 maart 2020

  Voor schooljaar 2020/2021 is er voor de Bibliotheek op school po en vo, en nu ook voor het mbo, een Stimuleringsregeling. Voor het primair onderwijs vervalt het onderscheid tussen Impuls- en Stimuleringsregeling. Er komt één regeling, bedoeld voor bibliotheken die op maximaal 50% van de scholen in hun werkgebied een Bibliotheek op school hebben. Neem zowel voor po, vo als mbo contact op met je POI als je gebruik wilt maken van de regeling. De POI’s kunnen de stimuleringsgelden po en vo tot 1 juli...

  Bekijk details van Stimuleringsregeling de Bibliotheek op school 2020

 • De Bibliotheek op school 2020-2024

  16 maart 2020

  Er kan weer vijf jaar geïnvesteerd worden in de opleidingen rond leesbevordering, in stimuleringsregelingen voor nieuwe Bibliotheek op school-scholen en in het borgen en verdiepen van de kwaliteit van de Bibliotheek op school. In januari 2020 is namelijk een nieuwe periode van vijf jaar gestart van het landelijk programma tegen laaggeletterdheid, Tel mee met Taal. We beschrijven de speerpunten voor de nieuwe periode.

  Bekijk details van De Bibliotheek op school 2020-2024

 • Training Leesconsulent primair onderwijs volledig vernieuwd

  16 maart 2020

  De training Leesconsulent primair onderwijs is onverminderd populair en heeft sinds de start in 2012 al ongeveer 620 gecertificeerde leesconsulenten afgeleverd. Daar zijn we trots op. We merken echter dat de populatie van de cursisten aan het veranderen is: minder doorstromers vanuit de bibliotheek op mbo-niveau en meer nieuwe instromers op hbo- of soms zelfs academisch niveau. Vaak hebben deze instromers een onderwijsachtergrond. Daarom zijn we de training Leesconsulent primair onderwijs volledig...

  Bekijk details van Training Leesconsulent primair onderwijs volledig vernieuwd

 • Trainingen Kunst van Lezen t/m 6 april afgelast

  13 maart 2020

  We gelasten alle trainingsbijeenkomsten tot en met 6 april af om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het betreft de trainingen uit het opleidingshuis voor BoekStart en de Bibliotheek op school voor bibliotheekmedewerkers.

  Bekijk details van Trainingen Kunst van Lezen t/m 6 april afgelast

 • Monitor: promofilm, webinars en handreiking

  6 maart 2020

  Om bibliotheken te ondersteunen bij het inzetten van de Monitor de Bibliotheek op school hebben we de afgelopen tijd nieuwe tools ontwikkeld. Voor bibliotheekmedewerkers die voor het eerst gaan werken met de Monitor zijn er een handleiding en een webinar. Daarnaast hebben we het webinar 'Masterclass analyse monitorgegevens po', de handreiking 'Meedoen met de Monitor; Scholen opnieuw motiveren voor de Monitor de Bibliotheek op school' en de promotiefilm over het belang van de Monitor.

  Bekijk details van Monitor: promofilm, webinars en handreiking

 • Thuiseditie Scoor een Boek! vernieuwd

  6 februari 2020

  In de Thuiseditie van Scoor een Boek! worden gezinnen uitgedaagd om thuis mee te doen met de actie. Vanaf 24 februari 2020 is de vernieuwde Thuiseditie beschikbaar op scoorthuis.nl. De pilot van 2019 heeft veel inzichten opgeleverd, die verwerkt zijn in de nieuwe editie. Zo is de Thuiseditie in 2020 gekoppeld aan de Schooleditie, kunnen gezinnen meteen aan de slag, is het competitie-element vergroot en krijgen leerkrachten een grotere rol.

  Bekijk details van Thuiseditie Scoor een Boek! vernieuwd