Digitale geletterdheid
De lees(media)consulent of mediacoach van de bibliotheek zorgt ervoor dat de school alle activiteiten en werkvormen benut om de ontwikkeling van de digitale geletterdheid bij leerlingen en leraren te stimuleren. In de Actiegids digitale geletterdheid vind je kennis, inspiratie en passend lesmateriaal, ingedeeld per bouwsteen van de Bibliotheek op school.
Week van de Mediawijsheid
De Week van de Mediawijsheid (10 t/m 17 november 2023) heeft dit jaar als thema #hierniet. Online ruzies, haatreacties, pesten en kleineren, ongepaste opmerkingen. Je komt deze vormen van kwetsend gedrag dagelijks tegen online en misschien vind je zelfs wel dat het er nou eenmaal bij hoort. Maar is dat zo? Wij vinden, samen met 70% van de Nederlanders, van niet. De Week van de Mediawijsheid staat daarom dit jaar voor de derde en laatste keer op rij in het teken van sociaal gedrag online. Speciaal voor deze campagneweek organiseert Mediasmarties in opdracht van de KB een landelijk webinar voor (groot)ouders van kinderen in de bovenbouw van de basisschool. Deze webinar kunnen bibliotheken aanbieden in hun programmering. Na afloop vind je hier de link naar dit webinar met de meest gestelde vragen en de antwoorden hierop.- Week van de Mediawijsheid (landelijke campagne)
- WvdM actiegids voor bibliotheken (2023)
- Toolkit landelijke webinar WvdM23 voor bibliotheken (2023)
Aan de slag met digitale geletterdheid
- Actiegids digitale geletterdheid (2021 pdf)
Algemene informatie over digitale geletterdheid
- Informatiefolder Digitale geletterdheid en de Bibliotheek op school
- Handboek Digitale geletterdheid (Kennisnet)
- SLO
- Kennisnet
- Netwerk Mediawijsheid
- Curriculum.nu
- Bureau Jeugd en Media
- Visie digitale geletterdheid (KB)
- Doorgaande lijn mediawijsheid (Cubiss)
- Mediawijs in het onderwijs (online magazine, Cubiss)
- Week van de Mediawijsheid (landelijke campagne)
Bibliotheek en digitale geletterdheid
Kinderen en jongeren groeien op in een wereld waarin internet altijd heeft bestaan. Ze scrollen, liken, posten en chatten er op los. Maar dat maakt ze niet automatisch digitaal geletterd. In de 21e eeuw zijn andere vaardigheden nodig. Zoals het kritisch omgaan met informatie, verstandig mediagedrag en basiskennis van ICT.
Om kinderen en jongeren nu en in de toekomst mee te laten doen in een wereld vol media, is het belangrijk dat digitale geletterdheid een vaste plek in het onderwijs krijgt. De bibliotheek speelt hierin een belangrijke rol. De bibliotheek is naast warenhuis ook wegwijzer. De uitbreiding van het leesplan met een mediaplan geeft handvatten om in een doorgaande lijn beleid te voeren op de voor de school belangrijke thema’s van digitale geletterdheid.
Wat is digitale geletterdheid?
Digitale geletterdheid is het geheel van vier verschillende 21e eeuwse vaardigheden.
• ICT-basisvaardigheden: kennis hebben van standaard software en de werking van computers en netwerken.
• Informatievaardigheden: leren hoe je informatie moet zoeken, selecteren, verwerken en gebruiken.
• Mediawijsheid: bewust, kritisch en actief omgaan met media.
• Computational thinking: het praktisch en creatief inzetten van digitale technologie om een probleem in stapjes op te lossen.
In de aanpak van de Bibliotheek op school ligt de focus op informatievaardigheden en mediawijsheid. Voor verdere verdieping op dit thema kun je terecht op de website van Kennisnet en SLO.