Nieuwsberichten

Resultaat 191 - 200 (van 256)

 • Nieuw record aantal deelnemers aan de Monitor

  24 maart 2016

  De respons op de Monitor van de Bibliotheek op school is in 2015 fors toegenomen onder zowel leerlingen als leerkrachten. Dat blijkt uit de vijfde meting van Monitor die in de periode oktober 2015 tot en met januari 2016 door DESAN is uitgevoerd bij basisscholen. De opdrachtgever van de Monitor is Kunst van Lezen, het leesbevorderingsprogramma van het ministerie van OCW dat door Stichting lezen en de Koninklijke Bibliotheek wordt uitgevoerd.

  Bekijk details van Nieuw record aantal deelnemers aan de Monitor

 • Resultaten onderzoek samenwerking met het primair onderwijs

  15 februari 2016

  Van juli t/m september 2015 hebben bibliotheken deelgenomen aan het onderzoek ‘Samenwerking primair onderwijs’ van de Koninklijke Bibliotheek. Met dit onderzoek is in kaart gebracht op welke wijze bibliotheken samenwerken met het primair onderwijs en hoe sterk deze samenwerking is. Aan dit onderzoek hebben 112 bibliotheken deelgenomen. Een respons van 71%! Dit is een mooie score. We bedanken de bibliotheken voor deze goede respons waarmee we tot mooie landelijke en lokale rapportages zijn gekomen.

  Bekijk details van Resultaten onderzoek samenwerking met het primair onderwijs

 • Bekijk details van Resultaten onderzoek samenwerking met het primair onderwijs

 • Informatievaardigheden volwaardig ingevuld

  12 februari 2016

  Lezen en Mediawijsheid zitten als overkoepelende thema’s verweven in alle bouwstenen van onze aanpak. Waarbij we als basisrichtlijn hanteren dat de school dagelijks minimaal 15 minuten leestijd op het rooster zet en dat er een doorgaande lijn informatievaardigheden in groep 5-8 wordt uitgevoerd. Deze doorgaande lijn werd tot nu toe alleen ondersteund door de Leermiddelengids informatievaardigheden, het vaardighedenspel Geheim Agent AAP en een voorlopig Mediaplan. Vanaf deze maand is daar een serie...

  Bekijk details van Informatievaardigheden volwaardig ingevuld

 • Basisschool: meer boeken, betere lezers

  27 januari 2016

  Kinderen die op de basisschool meer boeken hebben om uit te kiezen, lezen meer en worden betere lezers. Ook hun Cito-resultaten voor begrijpend lezen liggen hoger. Dat blijkt uit onderzoek van Thijs Nielen, die op 26 januari  promoveerde aan de Universiteit Leiden. In zijn promotieonderzoek ‘Aliteracy: Causes and solutions’ vergeleek Nielen een groep scholen die meedoet aan de Bibliotheek op school met scholen die niet meedoen. Het belangrijkste verschil is dat scholen die - met behulp van Bibliotheekondersteuning...

  Bekijk details van Basisschool: meer boeken, betere lezers

 • ... en vanaf nu elke dag een kwartier lezen!

  22 januari 2016

  ‘Geen excuses meer. Vanaf nu moet er op elke school een leeskwartier ingevoerd worden.’ Daarom organiseerde Kinderboekenambassadeur Jan Paul Schutten op 20 januari een symbolische wake-up call op de Crescendoschool in Amsterdam. Met een grote wekker schudde hij de onderwijzers wakker voor het lezen op school.

  Bekijk details van ... en vanaf nu elke dag een kwartier lezen!

 • 'Steeds betere bieb op scholen'

  29 december 2015

  Het dagblad Trouw van 28 december 2015 besteedt in een artikel aandacht aan de spectaculaire groei van het aantal schoolbibliotheken in de afgelopen drie jaar.

  Bekijk details van 'Steeds betere bieb op scholen'

 • Collectie bestellen via Boekenopschool.nl

  8 december 2015

  De basis van onze samenwerkingsaanpak ligt bij de fysieke boekencollectie. Want een (school)bibliotheek is dé plek waar leesbeleving en leesinteresse geïnitieerd en gestimuleerd worden. De toolkit bevatte voorheen titel/bestellijsten in Excel om een gevarieerde boekencollectie samen te stellen op basis van het collectieprofiel voor een gemiddelde schoolbibliotheek. Vanaf december 2015 ga je voor het samenstellen en bestellen van een collectie voor schoolbibliotheken naar de portal Boekenopschool.nl.

  Bekijk details van Collectie bestellen via Boekenopschool.nl

 • Over boeken gesproken

  30 november 2015

  Onlangs verscheen de nieuwe brochure 'Over boeken gesproken' onder redactie van Stichting Lezen. Hij bevat achtergronden en praktische tips voor in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het (voorbereidend) middelbaar beroepsonderwijs.

  Bekijk details van Over boeken gesproken

 • Meetlint leidt tot leessprint: elke pagina is een centimeter

  6 november 2015

  In de Twentsche Courant Tubantia van 4 november 2015 stond onderstaand artikel over een leuk initiatief van een leerkracht om kinderen aan te zetten tot lezen.

  Bekijk details van Meetlint leidt tot leessprint: elke pagina is een centimeter